De hondenschool heeft sinds de eerste lockdown de lessen en activiteiten stop moeten zetten.
De hondenschool heeft sinds de eerste lockdown de lessen en activiteiten stop moeten zetten. Wil van Balen

Hondenschool voelt zich in de steek gelaten

Hellevoetsluis - "Door alle coronamaatregelen zitten we als Hondenschool in zwaar weer" vertelt Jurgen ten Voorde van Hondenschool Hellevoetsluis.

"We huren van de gemeente een stuk grond naast ons eigen gebouw waar we de afgelopen periode geen gebruik van konden maken. Minister Ollogren riep tijdens de eerste lockdown op om verhuurder en huurders met elkaar in gesprek te laten gaan. Dat hebben wij geprobeerd." De Hondenschool vroeg in april steun aan bij de gemeente, maar vervolgens bleef het stil. “Een aantal maanden later, in september, kregen we het verzoek om onze jaarcijfers te overleggen. Dat hebben we gedaan. Uiteraard waren dit jaarcijfers van voorgaande jaren en niet van 2020. Vervolgens bleef het weer stil. Er zijn wel verschillende contactmomenten geweest met de gemeente van onze kant en enkele keren kregen we te horen dat er contact met ons opgenomen zou worden. Maar dat gebeurde niet."

"Het veld wordt 25 jaar gehuurd, waarvan de laatste 6 jaar door ons, en 25 jaar wordt er netjes betaald. De afgelopen periode hebben we onze reserves aangesproken en de huur iedere maand overgemaakt. Nu is het potje met onze reserves echt leeg. We hebben gelukkig met verschillende instanties, zoals onder meer de bank, wel afspraken kunnen maken. Onlangs bleek dat onze steunaanvraag voor coulance met betrekking tot de huur in januari door de gemeente afgewezen was. Tien maanden na onze aanvraag en op basis van oude jaarcijfers en niet op basis van de cijfers van 2020. Die afwijzing hebben wij overigens destijds niet ontvangen omdat men vergat deze te sturen."

In een reactie laat de gemeente het volgende weten: "Het klopt dat er enige tijd heeft gezeten tussen de initiële aanvraag van deze ondernemer en het antwoord, dit had sneller gemoeten. De gemeente behandelt de aanvragen volgens een opgesteld afwegingskader wat uitgangpunten en afwegingen geeft bij de behandeling van steunverzoeken aan individuele bedrijven en organisaties. Een steunverzoek bij de gemeente is namelijk één van de laatste redmiddelen die er is, gezien gemeenschapsgeld niet zomaar aan een ondernemer of instelling verstrekt kan worden. Algemene maatregelen en regelingen hebben vanwege de precedentwerking en marktverstoring doorgaans de voorkeur. Zo biedt het Rijk al diverse (compensatie)regelingen die voorgaan op een individueel steunverzoek bij de gemeente. Inzicht in de financiële gegevens en het terugkijken in de boeken is gebruikelijk voor deze steunaanvraag" laat de gemeente weten. "We begrijpen dat het voor ondernemers een lastige tijd is, waarin je graag snel duidelijkheid van een overheid krijgt. Wethouder Spoon heeft onlangs contact opgenomen met deze ondernemer. Ook is in februari met hen gesproken over de mogelijkheid om voor de tweede lockdown opnieuw kwijtschelding aan te vragen."