Afbeelding

Netwerken: een professionele tool in je carrièrekit

Natuurlijk spit je de vacaturesites na om een mooie nieuwe baan te vinden. Maar er is nog een belangrijk pad naar nieuwe werk: netwerken!

Netwerken roept bij sommige mensen een negatief gevoel op aan 'old boys networks'. En je gaat toch zeker niet lopen slijmen om een baan? Nee, zeker niet, maar dat is ook niet waar netwerken over gaat. Netwerken gaat in de eerste plaats om mensen leren kennen. Het 'professionele' daarin is dat je dat gericht doet; dat je contacten zoekt en aangaat die voor jouw werk en carrière zinvol kunnen zijn. Maar net als in alle relaties die je aangaat draait het daarbij wel om eerlijkheid en authenticiteit. Natuurlijk zit er een zakelijke component aan, maar zodra blijkt dat je belangstelling niet echt is, of alleen maar op je eigen belang gericht, val je door de mand. Bij een netwerkbijeenkomst kom je niet alleen 'halen', maar ook brengen. Rondrennen om visitekaartjes uit te delen en vertellen hoe goed je bent werkt echt niet. Belangstelling tonen voor het verhaal van de ander wel. En dat heeft niet alleen als voordeel dat je er nog eens wat bijleert, maar het geeft je ook de mogelijkheid om de aanknopingspunten tussen jou en je gesprekspartner te vinden.

Relatie
Netwerken is in de eerste plaats gericht op het leggen van een relatie. Heb je eenmaal een relatie, dan kan dat inderdaad voordelen opleveren voor jouw carrière. Veel banen komen tegenwoordig niet eens op vacaturesites, maar worden in het 'informele circuit' gedeeld. En dan is het handig als je in dat circuit zit. Maar andersom ook: als mensen jou kennen, kan het zijn dat ze aan jou denken als ze iets tegenkomen dat bij jouw persoon en capaciteiten past. Goede relaties spitten als het ware voor jou het informele circuit door. Komt het eenmaal tot een sollicitatie, dan weet je bovendien al één en ander van het bedrijf, en misschien ook van de sfeer en van de collega's. Dat kan handig zijn in het gesprek.

Begin dichtbij
Hoe begin je met netwerken? Door te beseffen dat je al een netwerk hèbt: familie, vrienden, oud-studiegenoten, collega's, ze zijn jouw netwerk en hebben ook ieder weer hun eigen netwerk. Vraag hen gerust eens of ze jou verder kunnen helpen. Heb een helder doel voor ogen: wil je informatie hebben over een bedrijf? Of nieuwe mensen leren kennen in je branche? Begin klein. Uiteraard zijn er ook digitale tools als LinkedIn. Zeker in coronatijd, waar veel netwerkmogelijkheden wegvallen, een goed alternatief!