Afbeelding

Solliciteren in coronatijd:
wat extra dingen om op te letten

Alles is anders, zolang het virus rondwaart. Ook solliciteren. Zo gaan veel sollicitaties in coronatijd digitaal. Alsof 'gewoon' solliciteren al niet spannend genoeg is. Waar moet je op letten?

Laten we beginnen met wat er nog wèl 'gewoon' is: natuurlijk bereid je je inhoudelijk voor. Je weet iets over het bedrijf en over de functie. Je hebt een paar vragen voorbereid. En natuurlijk kies je gepaste kleding om te dragen. Nee, niet met een pyjamabroek eronder. Zorg voor een professionele mindset. En je wilt toch niet het risico lopen dat je tijdens het gesprek toch even op moet staan... Ook belangrijk: een actieve lichaamshouding. Goed, je bent thuis, maar dat betekent niet dat je onderuitgezakt op de bank kunt gaan liggen.

Ontdek je plek
Nu we het toch over je plekje hebben: kies een plaats met voldoende licht zodat je gesprekspartner je goed kan zien. Test je camera voordien om te zien hoe het er uit ziet. Kijk ook eens naar je camerahoek. Hoe kom je over op beeld? Natuurlijk zorg je voor een neutrale achtergrond, geen rommel in beeld en je kiest een plek waar geen huisgenoten voorbij denderen. En de kat moet ook even uit de buurt blijven. Kies ook een plek die jou zo weinig mogelijk afleidt. Daarom sluit je afleidende programma's als Whatsapp, en andere social media uiteraard af.

Verbinding
Alles staat of valt natuurlijk met een goede internetverbinding. Zorg dus dat je op jouw plek een goede wifiverbinding hebt of, indien mogelijk, zorg voor een bekabelde verbinding. Check het geluid van je laptop, tablet of telefoon. Gebruik bij voorkeur een headset. Dan versta jij je gesprekspartner goed en een goede microfoon filtert ook jouw omgevingsgeluid.

Er zijn nogal wat dingen waar je op moet letten dus. Daarom is het verstandig om vooraf even te oefenen. Ga, enige tijd van te voren, videobellen met een vriend of vriendin en vraag om feedback. Wellicht kan diegene ook nog een paar typische 'sollicitatievragen' stellen. En gaat het dan tòch mis? Blijf rustig. Controleer, als de techniek hapert, systematisch je kabels en instellingen en vertel eerlijk aan je gesprekspartner wat er aan de hand is. Misschien is dat nog wel voordelig ook, want zo ziet diegene meteen hoe je reageert in een stresssituatie.