Afbeelding

Stap voor stap naar uw ideale baan

Bent u op zoek naar een andere baan? Wilt u een carrièreswitch maken of uw horizon verleggen? Begin dan nu met uw zoektocht naar een andere baan. Stel vooral niet uit, want wie weet ligt uw ideale baan wel binnen handbereik. Natuurlijk gebeurt het niet vanzelf u zult er zelf wat voor moeten doen en tot actie overgaan. Weet u niet hoe u moet beginnen? Tip: pak het stap voor stap aan.

Stap 1: Maak een planning.
Maak eerst een lijst van wat u wilt gaan doen om die ideale baan te vinden. Zet erook gelijk een datum achter. Arbeidspsycholoog Inge Hulshof: plan niet de hele week vol met sollicitatieactiviteiten maar kies een aantal vaste dagen.

Stap 2: Zoek gericht naar vacatures
Maak zoekopdrachten aan op werk.nl en andere vacaturebanken. Dan ontvangt u vanzelf interessante vacatures in uw mailbox. Veel mensen zoeken en vinden een baan via social media. Op netwerksites als LinkedIn, Facebook en Twitter kunt u online netwerken en vacatures vinden.

Stap 3: Werk uw cv bij
Zorg dat uw cv up-to-date is. Zo kunt u snel reageren als u een interessante vacature voorbij ziet komen.

Stap 4: Check uw online profiel
Via uw online profiel krijgt een werkgever snel een beeld van wie u bent. Dat helpt u bij het vinden van werk. Het is daarom belangrijk dat u veel aandacht besteedt aan het maken van een goed profiel. In uw profiel presenteert u uzelf in een paar zinnen. U omschrijft in een paar regels wie u bent, wat u kunt en wat u belangrijk vindt in uw werk. Gebruikt u uw profiel op een vacaturesite? Zorg dan dat u duidelijk maakt voor wat voor banen werkgevers u kunnen benaderen.

Stap 5: Vergroot uw netwerk
De meest succesvolle manier om een baan te vinden is via uw netwerk. Begin dit nieuwe jaar dus met het uitbreiden van uw netwerk. En laat uw bekenden weten wat voor werk u zoekt. Netwerken kan offline (bij een sportvereniging, uw huidige werk of op een verjaardag) en online (via online netwerken als LinkedIn).

Stap 6: Vacature gevonden? Solliciteer slim.
Zorg dat uw cv en sollicitatiebrief goed aansluiten op wat er in de vacature gevraagd wordt. En licht dit ook goed in het sollicitatiegesprek toe.

Stap 7: Vier uw succesmomenten
Sta elke week even stil bij uw successen; hoe groot of klein ze ook zijn. Bent u bijvoorbeeld uitgenodigd voor een (online)netwerkgesprek? Trakteer uzelf dan op iets lekkers of doe iets leuks. En deel uw successen ook met zoveel mogelijk vrienden en familie.

Stap 8: Geef niet op
Lukt het niet gelijk om successen te boeken of uw ideale baan te vinden? Geef vooral niet op. De aanhouder wint!