Afbeelding

Handige tips bij het maken van een goed CV

Uw curriculum vitae (cv) is het eerste waar een werkgever naar kijkt. Die neemt daar gemiddeld 9 seconden de tijd voor. Het is dus belangrijk om in die korte tijd indruk te maken met uw cv, zodat een werkgever u uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Wij geven u een paar praktische tips om u op weg te helpen.

Presenteer uzelf in een paar zinnen. Omschrijf in een paar regels wie u bent, wat u kunt en wat u belangrijk vindt in uw werk. Pas de tekst aan uw sollicitatie aan, zodat uw profieltekst aansluit op de vacature. Werkervaring: noem uw banen en stages. Uw laatste baan staat bovenaan, de eerste onderaan. Vertel in het kort wat uw taken en verantwoordelijkheden zijn of waren.
Persoonlijke gegevens: hier zet u uw naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. Gebruik een duidelijk e-mailadres met uw naam erin. Heeft u een LinkedIn-profiel? Zet dan ook de link naar uw profiel erbij. Vaardigheden en competenties: dit zijn de dingen waar u goed in bent. Bijvoorbeeld: computerprogramma’s waar u mee kunt werken, talen die u spreekt of goede eigenschappen die u heeft (zoals betrouwbaar, flexibel, nauwkeurig).Interesses en hobby's: u hoeft uw interesses en hobby's niet te noemen. Doet u dit wel, dan krijgt een werkgever een completer beeld van u.

Opleidingen en cursussen: noem uw studies, opleidingen, cursussen en trainingen. Net als bij uw werkervaring staat de laatste opleiding bovenaan. Nevenactiviteiten: dit zijn activiteiten die u naast uw werk doet. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk of het coachen van een sportteam. Is de kennis en ervaring die u hierdoor heeft belangrijk voor de baan? Zet het dan in uw cv.

Wilt u solliciteren op een vacature, maar mist u de gevraagde werkervaring? Maak dan een vaardigheden-cv. In dit cv ligt de nadruk op uw competenties, vaardigheden en prestaties. Zo maakt u duidelijk waar u goed in bent en wat u voor een organisatie kunt betekenen.

Pas uw cv aan op de baan waarop u solliciteert. Laat bijvoorbeeld oude vakantiebanen weg als u daarna werk heeft gedaan dat aansluit op de vacature. Maak een pdf van uw cv. Zo blijft de opmaak goed bewaard.

Op de website Canva vindt u allerlei cv-sjablonen die u na het aanmaken van een account kunt gebruiken.