Afbeelding

Vergroot de kans op werk dat bij u past met een Ervaringscertificaat

Met een Ervaringsprofiel (EVP) en een Ervaringscertificaat (EVC) kunt u werkgevers laten zien wat u weet en kunt. Zo vergroot u uw kans op werk.

Een Ervaringsprofiel (EVP) is een overzicht van kwaliteiten die u door uw werkervaring in een bepaald beroep heeft. Zo kan een toekomstige werkgever goed zien wat u kunt. Dit kan helpen bij het vinden van werk dat bij u past. Een adviseur van een Leerwerkloket bepaalt samen met u of een EVP een toegevoegde waarde kan zijn. Daarna laat u bij een erkende aanbieder een Ervaringsprofiel maken. Een Ervaringsprofiel kan een goede basis zijn voor het Ervaringscertificaat.

Ervaringscertificaat
Een Ervaringscertificaat (EVC) is geen diploma, maar een bewijs van wat u weet en kunt. Dit certificaat is aan te raden als u kennis en werkervaring heeft waarvoor u geen diploma's kunt laten zien. Met een Ervaringscertificaat kunt u tijdens een sollicitatiegesprek aantonen wat u weet en kunt, uw talenten effectiever inzetten bij uw (toekomstige) werkgever en vrijstelling krijgen voor onderdelen van een opleiding. Het ervaringscertificaat versterkt uw positie op arbeidsmarkt. Via een procedure voor het Erkennen van uw Verworven Competenties (EVC) wordt aan de hand van een erkende EVC standaard precies in kaart gebracht wat u daarvan aan kennis en vaardigheden in huis hebt. Er wordt gekeken naar wat u in de praktijk hebt (bij)geleerd en dit alles wordt vastgelegd in een uitgewerkt persoonlijk ervaringscertificaat. Een ervaringscertificaat is een bewijs van iemands persoonlijke kwaliteiten, ontwikkeld gedurende een formeel leerproces op school en verder ontwikkeld via een non-formeel leertraject aan de hand van aanvullende cursussen en een informeel leertraject gedurende uw werk en daarbuiten.

Wat moet u ervoor doen?
Het duurt gemiddeld 3 maanden om een Ervaringscertificaat te krijgen. Dit moet u ervoor doen: Zoek een erkende aanbieder via de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC of via het Leerwerkloket op lerenenwerken.nl. Bespreek met de begeleider van een van de erkende aanbieders welke ervaring voor uw toekomst van belang is. Bespreek ook welke gegevens (zoals certificaten van cursussen) nodig zijn om uw ervaring te beoordelen. Verzamel gegevens van uw kennis en ervaring. Leg uw gegevens ter beoordeling voor aan uw begeleider. Neem uw Ervaringscertificaat in ontvangst.

Wat kost het?
Heeft u een Ziektewet-, WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering? Dan kunt u samen met uw arbeidsdeskundige kijken of u in aanmerking komt voor het Ervaringscertificaat. Als dat het geval is, betaalt UWV voor u de kosten. Als u het zelf betaalt, kunt u het bedrag aftrekken van de belasting als scholingskosten. Meer weten over de kosten van een Ervaringscertificaat? Ga dan naar de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC.

Met een Ervaringscertificaat kunt u aantonen wat u waard bent!