Zwaan door vos
doodgebeten in de polder

Hellevoetsluis - Een van onze lezers stuitte in de polder bij de Ikkerseweg op het half opgevreten overblijfsel van een zwaan en vroeg zich af welk dier dit kon hebben veroorzaakt.

'Best bijzonder lijkt me aangezien hier volgens mij geen grote roofdieren leven en het lijkt me sterk dat we hier een wolf hebben lopen. Wellicht door een vos?'

Navraag, alsook het tonen van de foto's, aan zwanenexpert Edwin Vosselman van de Zwanengroep Zuid-Holland leert dat vossen het inderdaad vaker hebben voorzien op zwanen. De foto's zullen we u besparen. De vos is een prachtig roofdier met zijn rood-oranjeachtige vacht en amberkleurige ogen. Vossen leven in bossen, polders, het duinengebied en worden zelfs weleens in woonwijken gesignaleerd. De vos eet bijna alles en jaagt meestal 's nachts en in de schemering. De zwaan is een sterke vogel en daardoor een pittige prooi voor een vos die niet groter is dan een flinke kat. Het is dan ook waarschijnlijk dat een vos eerder een zwakke of zieke zwaan zal pakken dan een gezonde zwaan.