De draagkracht om te vaccineren is groot.
De draagkracht om te vaccineren is groot.

CuraMare vaccineert eerste bewoner

Dirksland - CuraMare heeft donderdag 28 januari de eerste bewoners van de vijf woonzorglocaties gevaccineerd tegen Covid-19.

Mevrouw Seton (88) was die ochtend om 9.02 uur als eerste aan de beurt. Ze vond de keuze voor de vaccinatie niet moeilijk: “Nee hoor, ik dacht: ik doe het gewoon.” Het inenten in Ebbe en Vloed gebeurde in of vlakbij de eigen kamer, in de vertrouwde zitstoel. De sfeer is opgewekt. “Nou, we kunnen weer de wijde wereld in,” grappen een medewerker en bewoner als de inenting achter de rug is. “Dit geeft weer hoop”. Donderdag ontvingen 49 bewoners hun inenting. Het prikje zelf duurt amper een paar seconden. Over het wel of niet nemen van de vaccinatie was minder discussie dan verwacht. Veel mensen hebben het toestemmingsformulier direct ondertekend en retour gestuurd. “Bijna iedereen hier doet mee. De draagkracht is groot. Er is vertrouwen in de wetenschap.” Alle bewoners die vallen onder de verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde én gevaccineerd wilde worden, hebben hun inenting ontvangen. Bewoners die de medische zorg via de huisarts krijgen, worden op een ander moment gevaccineerd. Anneke Koert, teammanager Ebbe en Vloed, vertelt: "We hopen dat we dankzij de vaccinaties weer samen de draad kunnen gaan oppakken. Iedereen ziet uit naar terugkeer van het vertrouwde ritme. En dat we kunnen gaan werken zonder al die beschermende kleding. Hopelijk breekt die tijd snel aan.”

CuraMare heeft met bewoners en/of hun wettelijke vertegenwoordigers vooraf overlegd of ze het vaccin willen hebben. Branchevereniging ActiZ heeft berekend dat het in deze ronde om 12.000 verpleeghuisbewoners op 2.350 locaties gaat.