Veel kustgebieden hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen of juist droogte, stormen of zeespiegelstijging. (Bron: Van Oord Climate Risk Overview)
Veel kustgebieden hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen of juist droogte, stormen of zeespiegelstijging. (Bron: Van Oord Climate Risk Overview)

Hellevoetsluis aan zee of in zee?

Hellevoetsluis - Tijdens de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 is vorige week onder andere gesproken over de risico’s die kustgebieden lopen.

Ruim 30 wereldleiders, 50 ministers en 50 internationale organisaties gingen op de Climate Adaptation Summit in gesprek met wetenschappers, vertegenwoordigers van de private sector en het maatschappelijk middenveld, jongeren en meer dan 18.500 geregistreerde deelnemers. In 27 verschillende sessies sloegen zij de handen ineen om kennis te delen, actie te ondernemen en vaart te maken met de agenda voor een klimaatbestendige toekomst in 2030. 300 sprekers deelden hun inzichten en plannen, terwijl partners van over de hele wereld hun bijdrage aan CAS 2021 leverden. Tijdens de 24 uur dat CAS 2021 duurde, kreeg zo de Adaptation Action Agenda vorm, die richting geeft aan een versnelde aanpak van klimaatadaptatie de komende 10 jaar.

Waterbouwer Van Oord heeft wereldwijd de kustlijnen in stukken van 10 kilometer in kaart gebracht. In combinatie met allerlei gegevens, zoals bevolkingscijfers, overstromingsrisico, laaggelegen gebieden, kusterosie en ecologie is het mogelijk om per kustgedeelte aan te geven welke risico’s er zijn, nu en in de toekomst. Veel kustgebieden hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen of juist droogte, stormen of zeespiegelstijging.

Wanneer je inzoomt op de kust van Nederland dan zie je dat behoorlijk veel plaatsen in Nederland in de toekomst risico lopen. Aan de gekleurde bolletjes op de kaart kun je zien dat niet alleen de kustplaatsen, maar ook grote delen van het binnenland van Nederland in de gevarenzone liggen. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat ons land voor een groot gedeelte lager ligt dan de zeespiegel. Zoom je verder in op de kaart dan kan je ook Voorne-Putten bekijken. Je hoeft niet direct naar de noodpakketten te grijpen, maar onze omgeving is een vrij omvangrijk risicogebied. Kijk je naar Hellevoetsluis en omgeving, dan is te zien dat 98,8 % van de 52.841 inwoners risico lopen bij een eventuele overstroming. 97,9% van het gebied zal dan onder water komen te staan.

Gelukkig zijn er ruim voldoende mogelijkheden om ons te behoeden voor naderend onheil. Naast de Deltawerken wordt er gewerkt aan dijkverhogingen en zandopspuiting. Waterbouwer van Oord wil de tool inzetten om de discussie aan te jagen, kennisuitwisseling en publiek-private samenwerking te stimuleren en fondsen te mobiliseren ten behoeve van oplossingen in kwetsbare gebieden. Iedereen kan het zogenaamde Climate Risk Overview inzien, want de tool is openbaar. Voor de Climate Risk Overview werkt het bedrijf samen met het Global Centre on Adaptation.