Arjan Littooij (directeur VRR), burgemeester Milène Junius, wethouder Hans van der Velde en enkele van de ambulancemedewerkers (Foto: Wil van Balen)
Arjan Littooij (directeur VRR), burgemeester Milène Junius, wethouder Hans van der Velde en enkele van de ambulancemedewerkers (Foto: Wil van Balen) Foto: Wil van Balen

Geen Mac Donalds en ook geen disco,
maar wel een ambulancepost!

Hellevoetsluis - Donderdag 22 augustus jl. werd de ambulancepost langs de N57 bij Hellevoetsluis feestelijk geopend.

Burgemeester Milène Junius gaf samen met wethouder Hans van der Velde acte de présence en bracht namens alle gemeenten van Voorne-Putten felicitaties over aan coöperatie AZRR.

Arjen Littooij, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) was samen met Arie Wijten - lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van AZRR - aanwezig. Hij sprak van een enorme verbetering, niet alleen voor de inwoners van Voorne-Putten, maar ook voor het hardwerkende personeel: "Wij zijn er van overtuigd dat wij met deze post een uitstekende plek hebben om snel te kunnen uitrijden naar bijvoorbeeld Brielle en de kop van Voorne".

Arie Wijten gaf aan dat er een grote voorbereiding heeft plaatsgevonden om deze nieuwe post te realiseren: "Het is een confortabele post geworden, waardoor wij goed voor onze mensen kunnen zorgen, die daardoor weer goed voor de inwoners die onze hulp inschakelen kunnen zorgen". Na deze woorden bevestigde de burgemeester samen met Arjen Littlooij een plaquette op het gebouw en reed een ambulance symbolisch uit.

Trots
Arjen Littooij sprak van een trotse directeur die aanwezig is bij het openen van een nieuwe ambulancepost: "We zijn nu in Hellevoetsluis, een opening uit een mooie reeks. We zijn begonnen in Capelle aan de Ijssel, we zijn in Schiedam geweest en over anderhalve week staan we op Goeree-Overflakkee. Dat een nieuwe post in Hellevoetsluis nodig was, weet iedereen wel. De post aan de Haringvlietweg zat op een moeilijke locatie en de post was een vervallen Portokabin waar je eigenlijk met goed fatsoen niet kon posten. Het neerzetten van de nieuwe post verliep moeizaam. Er moest een huisnummer en postcode komen, benzine, diesel en garagedeuren werden gestolen, de stroom- en internetvoorziening liet op zich wachten en vlak voor de opening in april bleek dat er in de omgeving slakken lagen die gezondheidsproblemen konden opleveren. Maar het doorzettingsvermogen van iedereen leidde er toch toe dat de post tijdig open kon gaan".

Over de nieuwe post vertelde Arjen Littooij verder: "De post ligt strategisch goed. Iedereen focust zich altijd alleen maar op aanrijtijden, natuurlijk zijn die belangrijk, maar ik hecht aan professionele voorzieningen waardoor de professionaliteit van onze mensen nog beter tot zijn recht komt. Ik feliciteer de collega's van Brielle met deze nieuwe post, maar vooral ook de inwoners van Voorne-Putten, want met deze nieuwe post is de ambulancedienst voor de toekomst gewaarborgd".

Rondrijdende ziekenhuizen
Burgemeester Milène Junius sprak haar trots uit namens alle gemeenten op Voorne-Puttten. "Ambulances zijn kleine ziekenhuizen op wielen die rondrijden", sprak zij "deze nieuwe ambulancepost gaat de inwoners van Voorne-Putten goed bedienen en gaat tevens helpen in het verbeteren van de aanrijtijden". De burgemeester richtte ook het woord tot de aanwezige ambulance-medewerkers: "Jullie hebben zeker geen gemakkelijke baan, maar wel een waar je trots op kunt zijn. Succes met deze post!".

Poolparkeerplaats
In de Rijnmondregio is Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) de organisatie die ambulancezorg levert. Binnen AZRR wordt hieraan een bijdrage geleverd door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). De post staat op de poolparkeerplaats aan de Zwartedijk. Ambulances moeten bij 95 procent van de spoedritten binnen vijftien minuten aanwezig zijn. Op Voorne-Putten werd dit percentage niet gehaald. Er was na het verdwijnen van het Ruwaard Van Puttenziekenhuis geen volwaardig ziekenhuis meer op het eiland. Ook de afschaffing van de huisartsenpost in Hellevoetsluis, maakte dat het buiten kantooruren langer kon duren voordat patiënten hulp kregen. De nieuwe ambulancepost gaat daar verbetering in brengen.