Zanglustige mannen en vrouwen vinden elkaar bij het Aanschuifkoor
Zanglustige mannen en vrouwen vinden elkaar bij het Aanschuifkoor Foto: Marina Nattekaas - Bibliotheek Zuid Hollandse Delta

Groeiende belangstelling voor aanschuifkoor

Het fenomeen 'Aanschuifkoor' mag zich in een grote en nog steeds groeiende belangstelling verheugen. Ook op 20 december, de laatste zangmiddag in Hellevoetsluis, liep het theater Twee Hondjes, vrijwel helemaal vol met zanglustige mannen en vooral vrouwen. Dit ondanks het niet al te beste weer en de, wegens herinrichting van de Opzoomerlaan, moeilijke bereikbaarheid van het theater.

Het aanschuifkoor kent geen leden. Voor belangstellenden is het voldoende om naar het theater te gaan, daar een gratis plaats te zoeken (aan te schuiven) en vervolgens gezellig mee te zingen. De bekende liederen in verschillende talen worden luid en duidelijk afgespeeld, terwijl de teksten op een groot scherm verschijnen. Uiteraard kan zoiets niet zonder leiding/begeleiding.

Die taak wordt op een uitmuntende wijze vervuld door Germaine Compier. Bij haar zit het zingen en het begeleiden van zangers als het ware in het bloed. Zij bezit een ruime ervaring op het gebied van de zangkunst. Die vaardigheden en haar enthousiaste spontaniteit maken haar tot de ideale persoon voor het in bepaalde opzichten toch wel bijzondere koor. Haar samenspel met het publiek zorgt voor saamhorigheid in een heerlijke ontspannen sfeer. Het is bepaald niet ondenkbaar, dat er mensen zijn die alleen al voor haar performance naar het theater komen.

Het idee van een Aanschuifkoor borrelde op de bij Gerard de Werk. En hij maakte er ook gelijk werk van. De geboren regelaar zorgde voor een accommodatie, de (bege)leiding en bedacht de naam samen met Chris Vaudo. Zo kon het gebeuren, dat het Aanschuifkoor in het najaar van 2017 voor de eerste maal bijeen kwam in de foyer van het cultuurhuis de Nieuwe Veste. En Gerard zag dat het de eerste keer al goed was. Hij is nog steeds de man achter het koor en heeft het zien groeien, want al snel bleek de foyer te klein; verhuizen naar de theaterzaal was noodzakelijk. Het succes van zijn idee bleef in de wijde regio niet onopgemerkt. Inmiddels heeft Gerard zijn concept al kunnen uitrollen in Brielle (Brestheater) en Middelharnis Het Diekhuus). Met instanties in Spijkenisse zijn momenteel serieuze contacten voor ook een koor met aanschuivers. Uniek is, dat de bedenker werkt met een heel laag budget. De accommodatie van het Hellevoetse Cultuurhuis en de bibliotheek wordt gratis ter beschikking gesteld, terwijl de medewerkers voor beeld en geluid dat op vrijwillige basis doen. Dat geldt niet allen voor hun tijd, maar eveneens hun apparatuur. Een en ander maakt het mogelijk, dat deelname aan de zangmiddagen geheel gratis en zonder enige verplichting is.

De aanschuivers kijken nu al uit naar donderdagmiddag 24 januari welke als eerste van een serie van negen meezingmiddagen in het jaar 2019 op het programma staat.