De Hoornse Hoofden mochten de Jan Blankenbokaal in ontvangst nemen
De Hoornse Hoofden mochten de Jan Blankenbokaal in ontvangst nemen Foto: WILVANBALEN2018

Gemeente Hellevoetsluis toost op 2019:
een nieuw jaar met nieuwe kansen

Maandag 7 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van gemeente Hellevoetsluis plaats in het gemeentehuis.

Burgemeester Milène Junius blikt terug: " Het jaar 2018 begon feestelijk, op 1 januari in Oudenhoorn, dat vanaf dat moment onderdeel uitmaakt van de gemeente Hellevoetsluis. Inmiddels weten we niet beter, en voelt het heel vertrouwd." Het thema van het nieuwe college dat na de verkiezingen van 21 maart werd gevormd is: "Samen doen!". "We willen nog meer dan we deden, samenwerken met inwoners, bedrijven en andere partners."

"Het jaar 2018 stond ook lange tijd in het teken van ons, samen met de gemeenten Brielle en Westvoorne, voorbereiden op een fusie tussen de ambtelijke organisaties van onze drie gemeenten, één werkorganisatie Voorne. Mijn perspectief was dat we met de nieuwe colleges gezamenlijk de stip aan de horizon zouden bespreken van een bestuurlijke fusie, die op termijn zou volgen op deze ambtelijke fusie. Zodat we met de krachten gebundeld betere dienstverlening op Voorne kunnen leveren aan onze inwoners en ondernemers en een stevige, regionale speler kunnen zijn. Echter bleken de beelden niet eenduidig te zijn en verliep het proces stroef. Na het rapport van de kwartiermaker, heeft de Hellevoetse gemeenteraad in oktober besloten de voorbereidingen op de werkorganisatie te stoppen."

Nieuwe koers voor Voorne
"Geen ambtelijke fusie op Voorne dus. Wat dan wel? Dit jaar zal uitwijzen op welke manier de samenwerking tussen onze gemeenten verder vorm gaat krijgen. Daar zijn nu de drie gemeenteraden mee aan de slag. Zij bepalen de koers op Voorne. Ondertussen vraag ik een ieder zich te focussen op wat ons bindt en niet wat ons scheidt. Samen doen is hier ook het motto, want we werken goed samen op inhoud. Voorne is ook een mooi gebied: een belangrijk landschap in de verstedelijking van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag."

"Op vele vlakken is de samenwerking tussen onze drie gemeenten in de afgelopen jaren versterkt", gaat zij verder. "We weten elkaar best goed te vinden, zowel de medewerkers als de colleges en de gemeenteraden. Mijn wens is dat we dit behouden. En verder samen te werken op Voorne-Putten, op Goeree-Overflakkee, in de Metropoolregio en bij de provincie."

Veiligheid gemeente Hellevoetsluis
In het algemeen is het afgelopen jaar redelijk veilig is verlopen in Hellevoetsluis. De criminaliteitscijfers zijn gedaald. "Toch is alertheid geboden en vraag ik uw inzet en alertheid tegen ondermijning en tegen huiselijk geweld. Klein of groot: ieder incident is er één te veel. Van inbraak tot verkeersongeval, van roofoverval tot brand. Het heeft altijd impact op de slachtoffers." De medewerkers van de veiligheidsregio, politie, Toezicht & Handhaving en ambulance werden bedankt voor hun tomeloze inzet het afgelopen jaar. De jaarwisselingen is in de kernen van Hellevoetsluis rustig verlopen op enkele relatief kleine incidenten na.

"En naast iedereen die zich beroepshalve inzet, dank ik graag ieder ander die zich vrijwillig heeft ingezet in het afgelopen jaar, zoals de vele vrijwilligers van de brandweer, reddingsbrigade, EHBO, buurt-AED, buurtpreventie, de verkeersregelaars, en natuurlijk ook onze mantelzorgers. Omkijken naar elkaar; dat is ook wat 'samen doen' inhoudt. Iedereen draagt daar, op zijn of haar eigen manier, een steentje aan bij."

Na haar toespraak reikte burgemeester Junius voor het eerst de Jan Blankenbokaal uit. Een nieuwe onderscheiding, ingesteld voor groepen inwoners die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de Hellevoetse gemeenschap. De Jan Blankenbokaal wordt in principe slechts één keer per jaar, tijdens de nieuwjaarsreceptie, uitgereikt.

Jan Blankenbokaal
Voor de allereerste Jan Blankenbokaal was het college van B&W het snel eens; één groep heeft zich de afgelopen jaren heel hard ingezet voor een bijzonder doel. En dat zijn de inwoners die er zes jaar lang alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat Oudenhoorn bij Hellevoetsluis is gaan behoren: de Hoornse Hoofden.

De Hoornse Hoofden bestaan uit de heren Leen Keijzerwaard, Hans van 't Klooster, René Biesheuvel en Henk Voogt. Helaas is onlangs de laatstgenoemde, de heer Voogt, op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon was op de Nieuwjaarsreceptie aanwezig en heeft de bokaal in ontvangst genomen.

De Jan Blankenbokaal is in de vorm van het droogdok Jan Blanken gemaakt door kunstenaar Eelke van Willlegen. De bokaal krijgt een mooie plek in de hal van het gemeentehuis. De Hoornse Hoofden kregen een iconisch onderdeel van het droogdok uitgereikt; de schipdeur. Woordvoerder van de Hoornse Hoofden Leen Keijzerwaard nam deze in ontvangst. De heren kregen verder allen een oorkonde en een Jan Blankenbokaal-penning.

Jeugdlintjes
Lees meer op pagina 14 over Wessel Bekker (10 jaar) en Morwena Pleines (15 jaar) die dit jaar het jeugdlintje in ontvangst mochten nemen. Kijk ook op www.groothellevoet.nl voor meer foto's van de nieuwjaarsreceptie.