Hoge eisen leidt tot prima prestaties
Hoge eisen leidt tot prima prestaties Foto:

'Op Jacob van Liesveldt mag je zijn wie je bent'

Hellevoetsluis - Sinds 1 januari 2018 is Wim van den Eshof, opvolger van Gert-Jan Alberts, rector op Jacob van Liesveldt. Voorheen was hij conrector op ' de Jacob' dus hij kent alle ins en outs tot in de puntjes en is al acht jaar aan de school verbonden. "Deze functie is natuurlijk wel anders, het verschil zit hem vooral in het medeverantwoordelijk zijn voor het beleid van een school en eindverantwoordelijk voor de school zijn."

Jacob van Liesveldt is ontstaan als dependance van de vestiging Angelus Merula in Spijkenisse. En uit die dependance is deze school gegroeid. Op dit moment hebben wij 1225 leerlingen op mavo, havo en vwo niveau."Ik ben zelf ooit leerling geweest van Blaise Pascal en Angelus Merula, dus ik ben al heel lang bekend met deze school", vertelt Wim van den Eshof.

Wat maakt Jacob van Liesveldt anders dan andere scholen?
"Ik zou de niet-TTO leerlingen van onze school tekort doen als ik het TTO speciaal zou benoemen, want ook voor hen, voor de niet-TTO leerlingen, zijn wij een bijzondere school. 'Op Jacob van Liesveldt mag je zijn wie je bent' hoorde ik onlangs van iemand en dat vond ik fijn te horen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de cultuur, de sfeer en hoe wij met elkaar om gaan op deze school. Wij stellen hoge eisen aan onze leerlingen en dat geldt voor leerlingen van elk niveau. Hoge eisen leidt tot prima prestaties. En prima prestaties kunnen alleen geleverd worden als de sfeer op de school goed is. Bovendien hebben wij echt enthousiaste en betrokken docenten én leerlingen."
Wat houdt de 'laptopmavo' in waar volgend jaar mee wordt gestart?
"Dat wekt misschien een ietwat verkeerd beeld; we hebben het blended learning genoemd. En dat betekent dat leerlingen veel met laptops aan de gang gaan. Maar we gooien niet het hele boekenpakket overboord, dat is de 'blend'. Dit is een pilot waar we mee beginnen voor onze mavoafdeling.

We willen niet een boek achter glas, maar wel dat het een hulpmiddel is. Het voordeel hiervan is dat de werkboeken in ieder geval digitaal zijn. Je kunt zo snel schakelen tussen materiaal dat via internet beschikbaar is en het lesmateriaal. Het is een verrijking voor een docent om leerstof nog aantrekkelijker te maken voor leerlingen."

Degelijk, maar zeker niet saai
"We maakten ons een beetje zorgen om het feit dat wij als Jacob van Liesveldt bekend staan als een degelijke school. En bij degelijk denken veel mensen toch saai. Wij zijn zeker niet saai, dat wil ik graag benadrukken. Jacob van Liesveldt is volop in ontwikkeling, sommige projecten zijn kleinschalig zoals de VR brillen die een van de docenten voor het vak aardrijkskunde gebruikt om de lesstof levendiger te maken. Andere projecten zijn groter: Ik ben zelf een aantal keer betrokken geweest bij het pre-university project van de universiteit van Leiden. Daar worden uit de hele regio 95 leerlingen voor geselecteerd die minimaal een 8 scoren voor een aantal vakken en daar zijn altijd leerlingen van Jacob van Liesveldt bij. Daar zijn we natuurlijk erg trots op."

"Zo is er niet alleen voor Engels, het Cambridge Certificate te behalen, ook voor Duits en Frans zijn er speciale programma's. Voor Duits is dat uniek in deze regio; en een logische keuze. Duitsland is tenslotte de belangrijkste handelspartner voor Nederland. Het DSD diploma is nu op havo/vwo niveau te volgen en het is de bedoeling dat dit ook voor mavo ingezet gaat worden. Zo zijn er vele nieuwe programma's en ontwikkelingen op onze school."