Frans den Doelder in 1974

Nieuwenhoorn (za) draagt overwinning op aan Frans den Doelder

Sport 384 keer gelezen

Icoon Frans den Doelder liet vlak voor zijn overlijden vorige week dinsdag aan het team van de zaterdagvoetballers van Nieuwenhoorn nog weten te moeten winnen van Flakkee. Flakkee was onder de 705 officiële wedstrijden, die Frans in eenentwintig seizoenen in de periode ’60 en ’70 voor de hoofdmacht van Nieuwenhoorn speelde als spits met een neus voor het versieren van strafschoppen en later als laatste man, de grote rivaal in zijn periode. ‘We mochten deze wedstrijd dus niet verliezen, en het bijzondere is dat we hem ook hebben gewonnen,’ sprak Ben Mierop nadat zijn team de Pallandt met een 1-2 (0-1) overwinning had verlaten.

‘Frans was één van onze beste supporters, was er tot het laatst altijd bij. Het was voor de hele ploeg een emotionele wedstrijd.’ Vooraf aan de wedstrijd werd er vanwege het overlijden van Frans den Doelder een minuut stilte in acht genomen en werd er gespeeld met rouwbanden. Het zou geen gemakkelijke middag worden, want de zwart witten moesten het stellen zonder Dwight Preyll, de licht geblesseerden Shih-Fa Steehouder en Diego de Graaf en de geschorste Vincent Hulshof. ‘Flakkee speelde “spierballenvoetbal” waar we ons normaal gesproken onderuit voetballen, maar dat gebeurde niet.’ Desondanks kregen de bezoekers via Alexander Baartmans (twee keer) en uit een vrije trap van Davy Mierop diverse kansen om de score open te breken, maar het was wachten tot vijf minuten voor rust, toen Alexander Baartmans wel succes had: 0-1. Nieuwenhoorn kwam vervolgens goed uit de kleedkamer, maar Ken Luyendijk zag tot twee keer toe geen kans de Flakkeesse doelwachter tot capituleren te dwingen. A-junior Tim van der Lijn was de doelman zelfs al voorbij, maar met een gapend gat voor zich schoot hij de bal in het zijnet. Zo hield Nieuwenhoorn de middenmoter in de vierde klasse F in de wedstrijd. Zo zelfs dat Jordi Spee halverwege de tweede helft een hoekschop achter de kansloze doelman Kevin van de Wijngaart deponeerde: 1-1. ‘Met nog twintig minuten te spelen geloofde Flakkee in een positief resultaat, wierp de deur op slot en pompte alle lange ballen bij ons in de zestien. Kevin heeft de ballen goed geplukt, want er had er ook zomaar één verkeerd kunnen vallen.’ Krap tien minuten voor tijd kreeg Timo Buijs het op zijn heupen, stuurde met een briljante actie met één beweging twee man het bos in en besloot zijn actie met een afgemeten voorzet op Davy Mierop, die ter hoogte van de penaltystip geen fout maakte: 1-2. Flakkee probeerde met veel hoge ballen nog iets te forceren, maar Kevin van de Wijngaart liet zich niet verschalken. ‘Het was zwaar, maar hebben het gered,’ aldus Ben Mierop. De overwinning werd dus opgedragen aan Frans den Doelder. Nieuwenhoorn speelt aanstaande zaterdag de absolute topper tegen SNS, dat met een gelijk aantal punten, maar met een wedstrijd meer in de benen gelijk staat met Nieuwenhoorn. De topper aan de Rijksstraatweg begint om 14.30 uur. Meer sport zie de websites van www.groothellevoet.nl, www.weekbladspijkenisse.nl en www.bernisse-online.nl.
Nieuwenhoorn (za): Kevin van de Wijngaart; Bram Poldervaart, Damiano Vaudo, Wesley Abbo, Dennis Nijkamp; Ken Luyendijk (60. Lars Stuifzand), Davy Mierop, Sander van Pelt; Timo Buijs, Alexander Baartmans (87. Diego de Graaf), Tim van der Lijn (87. Shih-Fa Steehouder).