Afbeelding
Foto: Dan Rolandus

Roel van Sintmaartensdijk baalt in Zuidland van vierde stek

Sport 109 keer gelezen

Zuidland - Johan Dorussen uit Beuningen is de verrassende winnaar geworden van de Wielerronde van Zuidland voor elite/beloften. De opvolger van Rens Tulner liet uit een kopgroep van drie in de sprint Marien Bogerd uit Apeldoorn achter zich, terwijl Tom Vermeer vanwege kettingmalleur in de laatste 100 meter niet eens meer aan sprinten toekwam en genoegen moest nemen met de derde plaats. Thuisrijder Roel van Sintmaartensdijk was ontgoocheld nadat hij op plaats vier de best off the rest was geworden.

Dan Rolandus

‘’Het leek wel of ik honing aan mijn wiel had zitten’’, baalde Roel van Sintmaartdensdijk over het verloop van de koers. ‘’Ik had in mijn eigen woonplaats graag op het podium gestaan. Ik heb het een paar keer geprobeerd en dan rijden ze het gat dicht en dan nemen de mannen niet meer over en blijven zitten. Maar als er anderen vertrokken werd er in de reactie niets ondernomen. Die gasten kregen daardoor best een grote voorsprong en als ik het dan probeerde dan zaten zij gelijk weer in mijn wiel zonder door te zetten. Naar het einde van de wedstrijd werd het voor iedereen zwaar. Ik ben in de voorlaatste ronde nog in mijn eentje doorgereden, maar kon niet meer bij de drie voorsten geraken en dan is de vierde plaats die er uiteindelijk uitrolt. Erg jammer, want ik voelde me goed en had goede benen. Dat is dan weer een mooie bevestiging in de aanloop naar de slotwedstrijden van het seizoen.’’ De 21-jarige leider van de Topcompetitie rijdt aanstaande zondag de Omloop van Valkenswaard voor de Topcompetitie, daarna ga de Zuidlander naar Tsjechië en Slowakije voor een meerdaagse en vervolgens nog enkele nationale koersen in België. ‘’Na het wegseizoen ga ik het strandseizoen in.’’

Bijenbende
Het tempo zat er in de 68e editie van de Wielerronde van Zuidland voor elite/beloften over 80 kilometer onder ideale weersomstandigheden goed in. Na 21 ronden gingen Johan Dorussen (JvR de Batauwers) en hardrijder Marien Bogerd (De IJsselstreek) op avontuur. De 36-jarige Tom Vermeer (Tormans/Acrog), in 2007 onder leiding van Rudy Brakkee nog rijdend voor PRC Delta, onderkende het gevaar en haakte zijn karretje nog net aan. Het drietal kreeg wonderwel alle ruimte van het peloton, waarin er vooral naar elkaar werd gekeken. En dat terwijl een ploeg als Jan van Arckel met negen man sterk, onder wie mannen als de broers Jens en Kelvin van den Dool, Antonie van Noppen, Delano Swenne, Noël Luijten en Spijkenisser Olivier van Pelt, niet in staat bleek een blok te vormen om het gat te dichten of wel voor de overwinning wilden rijden. Maar ging de Zuidlander Roel van Sintmaartensdijk aan de haal, dan sprongen de mannen als een bijenbende op zijn wiel. De pogingen van de marathonschaatsers Niels Overvoorde (Restore Cycling) uit Delfgauw, Niels Immerzeel (JvR de Batauwers) uit Wilnis en Remco Schouten ((GRTC Excelsior) uit Gouda het peloton te ontvluchten bleken eveneens tevergeefs. De drie leiders bleven vooruit. Johan Dorussen slingerde in de laatste omloop zijn karretje als eerste de Raadhuisstraat op en bleef tot aan de streep vooruit, gevolgd door Marien Bogerd en de ongelukkige Tom Vermeer. Roel van Sintmaartensdijk uit de succesformatie van VolkerWessels passeerde de streep als vierde.

Sportklasse
Frans van Winden (LRTV Swift) soleerde in de Wielerronde van Zuidland voor Sportklassers naar de overwinning. De renner uit Bergschenhoek was aanvankelijk op avontuur gegaan met Frank Oosting (HSK Trias), maar toen de slimme Van Winden de indruk wekte zijn aanval af te willen breken, liet de Hellevoeter zich terugzakken naar het peloton. Dit was een kolfje naar de hand van Frans van Winden, die het vervolg in zijn solo kracht bijzette en door stampte naar de overwinning. Thomas Ruijgrok (Westland Wil Vooruit) uit Den Hoorn won de strijd om de tweede plaats door ex-Hellevoeter Martijn Stougje (Westland Wil Vooruit) in de sprint achter zich te laten. Michel Francois (HSK Trias) uit Hekelingen finishte in de top-10 als zevende en de Briellenaar Jorrit Walgien legde net voor Wout Roos (Cyclingteam Flakkee) uit Middelharnis beslag op de achtste plaats.

Thijs Vrij
De erelijst van Thijs Vrij is almaar groeiende. De renner van de Spijkenisser wielervereniging PRC Delta slingerde in de Ronde van Zuidland voor nieuwelingen kwam als eerste uit de laatste bocht en denderde vervolgens in een lange sprint naar zijn vijfde overwinning. De Rockanjenaar begon naast talrijke ereplaatsen zijn zegenreeks naar Zuidland in Gerwen, de Omloop Sittard-Geleen, werd districtskampioen tijdrijden van Noord- en Zuid-Holland en won in Kruiningen. ‘’Het was een mooie wedstrijd waarin wij als ploeg sterk hebben gereden en om en om gingen demarreren’’, liet Thijs Vrij zijn ploeggenoten Jilles Romers, Tjeerd van Kooten, Kevin van Eck en Sil Bergsma meedelen in de overwinning. ‘’We probeerden met veel power weg te komen, maar het gat werd telkens gedicht. In de finale werd er constant gesprongen en was het op de tanden bijten, maar met nog twee ronden te gaan ging één van mijn ploeggenoten op een mooi moment aan. Hij nam een mooie voorsprong waardoor we de concurrentie mooi onder druk konden zetten. Wij hoefden niet, zaten daardoor in een ideale situatie. Toen het gat bij het ingaan van de laatste ronde alsnog werd dicht gereden, begon het gedrang. Ik ging als eerste de laatste bocht in en heb het kunnen houden met de overwinning als resultaat.’’ Thijs Vrij viel ook op bij de technische mensen van Willebrord Wil Vooruit, die de coureur uit Rockanje voor 2023 inlijfde bij het juniorenteam van WWV. ‘’Ik vind het een mooie opleidingsploeg omdat er veel renners vanuit Willebrord doorstromen naar de development teams.’’

Uitslag 68e Wielerronde van Zuidland voor elite/beloften: 1. Johan Dorussen (Beuningen), 2. Marien Bogerd (Apeldoorn), 3. Tom Vermeer (Belgie), 4. Roel van Sintmaartensdijk (Zuidland), 5. Delano Swenne (Heukelum), 6. Ofke Teekens (Bodegraven), 7. Remco Schouten (Gouda), 8. Yahir Quiroga (Voorschoten), 9. Noël Luijten (Meerkerk), 10. Kelvin van den Dool (Hoogblokland), 21. Mario Poldervaart (Zuidland), 36. Olivier van Pelt (Spijkenisse). Sportklasse: 1. Frans van Winden (Bergschenhoek), 2. Thomas Ruijgrok (Den Hoorn), 3. Martijn Stougje (Naaldwijk), 4. Jaco van Beusichem (Hoek van Holland), 5. Lars Rietveld (Oudewater), 7. Michel Francois (Hekelingen), 8. Jorrit Walgien (Brielle), 9. Wout Roos (Middelharnis), 15. Wouter Ketting (PRC Delta, Spijkenisse). Nieuwelingen: 1. Thijs Vrij (Rockanje), 2. Collin Westbroek (Sint Pancras), 3. Lars Langendoen (Berkel & Rodenrijs), 8. Jilles Romers (Rozenburg), 22. Kevin van Eck (Zuidland), 28. Sil Bergsma (Oudenhoorn).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant