Hockeysters HC Voorne op valreep naast Derby

Sport 508 keer gelezen

Hellevoetsluis- De hockeysters van HC Voorne hebben zichzelf verrast met een 2-2 (0-1) gelijkspel tegen Derby. De Hellevoetsen kwamen door twee treffers van Sam van Nieuwenhuijze in het laatste kwart op de valreep tegen de titelkandidaat uit Zwijndrecht.

Dan Rolandus

De vreugde was groot bij de meiden van HC Voorne. ‘’Het gelijkspel tegen een titelkandidaat in de derde klasse voelde aan als een overwinning’’, stelde coach Mirjam Krabbendam. ‘’Zeker als je in bijna verslagen positie een minuut voor tijd gelijkmaakt.’’
Het was groot feest op het drukbezochte Sportpark Boerseweg, want vooraf aan de wedstrijd van HC Voorne dames 1 tegen Derby werd het sportpark vanwege het 50-jarig bestaan met rondvliegende confetti geopend door het oudste en jongste lid van HC Voorne. Het feest kon beginnen. De hockeysters van HC Voorne wilden meteen orde op zaken stellen. ‘’We begonnen in het eerste kwart fullpress, maar het was best wel warm, dus hebben we het in het tweede en derde kwart teruggedraaid naar halfcourt.’’ De thuisclub kreeg op slag van rust een domper te verwerken, toen Derby door een strafcorner een 0-1 voorsprong nam. ‘’Dat was best een klap voor de meiden’’, meende Mirjam Krabbendam. ‘’Het was ook niet terecht, want wij hadden meer kansen. Derby was weliswaar de beter hockeyende ploeg had, maar wij stelden daar een enorme werklust tegenover. Het had in het eerste kwart ook zomaar 1-0 voor Voorne kunnen zijn. Ik heb tijdens de rust gezegd dat er niets aan de hand was en dat we op dezelfde voet moesten doorgaan, met alle ‘vijftien’ moesten knokken voor elke meter. Het vertrouwen was er. We bleven nog wel halfcourt spelen, want het team stond beter zo.’’

Sam van Nieuwenhuijze
Na tien minuten spelen verdubbelde Derby de marge naar 0-2. ‘’We zaten vanaf dat moment in een fase dat het zomaar 0-3, 0-4 had kunnen worden. De keepster (Birthe Witmer, DR) verrichte op dat moment een paar mooie reddingen en dat gaf weer motivatie aan de ploeg. Als Derby het na de 0-2 volwassen had uitgehockeyd waren zij verder uitgelopen. Het gaf ons nieuwe motivatie, gezegd dat de wedstrijd met een vol laatste kwart nog niet verloren was.’’ HC Voorne pakte de draad weer op en ging volle bak voor een resultaat. De titelkandidaat, die verzuimde de wedstrijd met een derde goal in het slot te werpen, werd met de benutte strafcorner van Sam van Nieuwenhuijze meteen met de neus op de feiten gezet: 1-2. ‘’Derby is als ploeg gewoon verder, maar dan moet je het wel afmaken. Wij hebben een jong team met talentvolle meiden, die kunnen hockeyen, maar met vijf A-tjes fysiek nog niet zover zijn. Dat gaf nieuwe energie, het team kreeg vleugels.’’ De werklust van de HC werd één minuut voor tijd beloond met een strafbal. De druk van de gelijkmaker lag op de schouders van Sam van Nieuwenhuijze, maar zij overwon de druk door de bal koelbloedig tegen de plank te pushen: 2-2.

‘’Een paar weken geleden met 4-1 verliezen en nu 2-2. Dat voelde tegen een kampioenskandidaat in de derde klasse als een overwinning. De ploeg bleef gaan, liet het hoofd niet hangen. Maar een hele wedstrijd fullpress houden zij gewoon niet vol. De ploeg wilde zich bij 0-2 niet gewonnen geven en ging volle bak voor een goed resultaat. Iedereen was superblij, de meiden stonden gewoon te glimmen.’’ Het team kon zich opmaken voor het jubileumfeest, dat vooral losbarstte nadat Heren 1 met 5-2 had gewonnen van Gouda. ‘’Het was met oud-leden gewoon voor iedereen een geslaagde dag. ’s Avonds met de barbecue en een dj was het met het hele team ook heel gezellig. Dan voel je ook dat het een leuk team gaat worden. Het gelijkspeel tegen een kampioenskandidaat geeft moraal en vertrouwen voor de toekomst.’’ HC Voorne won eerder in de week de wedstrijd om de Silver Cup met 0-3 van Capelle. De HC ontmoet op 17 oktober in de volgende ronde Ommoord. Voor de competitie gaat het team zondag op bezoek bij Tempo ’34.

HC Voorne: Birthe Witmer; Danée Ras, Amber Moerland, Niencke van Burg, Jada Dreischor; Daisy Boers, Sam van Nieuwenhuijze, Jaimy Hoogerwaard; Myke Grijzenhout, Jonna Mout, Cheyenne van Rossen. Anne Kerklaan, Brittney Hoogerwaard, Roos van Doorn en Rachel van den Bosch kwamen ook in actie.