Keepster Eva van Leeuwen: ''Zodra we na de coronaperiode weer mogen handballen, willen we er in de zaal met z'n allen voor gaan om stappen te maken naar de hogere klassen.'' Archieffoto Theo van Kralingen.
Keepster Eva van Leeuwen: ''Zodra we na de coronaperiode weer mogen handballen, willen we er in de zaal met z'n allen voor gaan om stappen te maken naar de hogere klassen.'' Archieffoto Theo van Kralingen.

Eva van Leeuwen komt uit goed handbalgeslacht

Sport 269 keer gelezen

Hellevoetsluis- Eva van Leeuwen komt uit een echt handbalgeslacht, heeft de genen meegekregen van haar grootouders Etty en Piet Luteijn en ouders Frank en Ilse van Leeuwen. De doelverdedigster van Helius Dames 1 speelt vanaf haar jeugdperiode al vijftien jaar voor de Hellevoetse handbalvereniging.

Dan Rolandus

‘’Ik ben nog net niet geboren op de club’’, geeft Eva van Leeuwen hiermee aan dat zij in de Maxi Cosi in de kantine de Break-Out is opgegroeid. ‘’Als je opa en oma en je ouders zo betrokken zijn bij Helius, kan je zeggen dat het handbal mij met de paplepel is ingegoten. Toen ik 5 jaar was hebben mijn moeder en Danielle (van der Meijden, DR) een miniteam opgericht. Ik ben sindsdien nooit meer bij de club weggegaan. De band met de vereniging is bijna vanzelfsprekend, ik ben niet anders gewend. Ik heb nooit de ambitie gehad om het hogerop bij een andere club te zoeken.’’ Eva van Leeuwen groeide in de jeugd op met onder andere Mila Went, Lotte Nap, Danielle Bekkers en Julia van der Plas. ‘’Dat was met één kampioenschap in het C-team een leuke periode. Ik heb als B-juniore even overwogen om te stoppen omdat het keepen mij niet beviel. Ik ben toen bij de senioren met Mila en Lotte in Dames 2 gaan spelen.’’ Op het moment dat Dames 1 te kampen kreeg met keepersproblemen, klopte men aan bij Eva van Leeuwen. De Hellevoetse is inmiddels bezig aan haar derde seizoen in het team coach Frank van Leeuwen.

Vader en dochter
De relatie vader en dochter gaat na de wedstrijd met het gezin nog even door tijdens het tafelen. ‘’Dat gaat eigenlijk heel goed, nooit problemen mee gehad. Dat komt ook mede omdat mijn moeder onze trainster was in de C en de B periode, ben dus niet anders gewend. Natuurlijk wordt er tijdens het eten nagekaart over de wedstrijd of het een en ander besproken. Ondanks dat ik bij verlies best chagrijnig kan zijn, gaat het allemaal in goede harmonie.’’ Eva van Leeuwen is verknocht aan Helius, zo zelfs dat zij zitting heeft genomen in het bestuur jeugdactiviteiten en de sponsorcommissie. ‘’De sponsoractiviteiten sluiten mooi aan bij mijn opleiding Sportmarketing en doe ik samen met Diana Tetteroo. Waar nodig zet ik me ook in als scheidsrechter.’’ De 20-jarige studente Sportmarketing & Management aan de Hogeschool in Rotterdam snakt naar de hervatting van de competitie. We hebben een selectie met goede meiden. Iedereen wil op niveau presteren. Ik ben vroeger als kind veel naar het damestopteam onder Bouke Troost en Leopold Foussom wezen kijken. Dat niveau is voor ons nog ver weg, maar wij willen er met dit team voor gaan om een paar stappen omhoog te maken richting de klassen. Dat is goed voor de club, krijg je ook meer media-aandacht. Het is heel jammer dat we in de zaal geen balletje kunnen gooien en eens lekker met elkaar bezig kunnen zijn. We missen de competitie en de club.’’

Uit de krant

Uit de krant