Afbeelding

Laat niets achter voor autokrakers

Regionaal 107 keer gelezen

Regio - Nog steeds worden dagelijks auto's opengebroken. De meeste auto-inbrekers hebben geen bepaalde auto op het oog, maar kijken om zich heen of ze voor hen aantrekkelijke auto's zien.

In de week van 2 tot en met 6 maart houden agenten samen met scholieren, vrijwilligers en gemeenten korte confronterende preventieacties om autobezitters te attenderen op hun gedrag zodat zij minder kans lopen slachtoffer te worden. Tijdens de acties ligt de nadruk op het afsluiten van de auto en meenemen van kostbaarheden, zoals camera's, navigatieapparatuur, autopapieren, geld en creditcards. Ook wordt er gewaarschuwd voor het achterlaten van tassen of jassen. Een auto-inbreker ziet namelijk aan de buitenkant niet of iets waardevol is. Hij zal de ruit in tikken en er dan pas achterkomen dat het om een lege tas of een oude jas gaat. De schade is dan al aangericht. 

Signalen 
Dieven kennen de signalen die aangeven dat er waarschijnlijk wat te halen valt. Navigatieapparatuur zit vaak met een zuignap op de voorruit. Als u de apparatuur weghaalt, blijft er een ronde cirkel op de voorruit achter. Dieven letten daarop, dus veeg deze cirkel altijd goed weg. Ook wordt navigatieapparatuur vaak opgeladen via de aansluiting van de sigarettenaansteker. Zodra dieven zien dat er geen sigarettenaansteker in uw aansluiting zit, weten ze al genoeg.

Plaats daarom uw sigarettenaansteker altijd terug. Dieven weten ook dat navigatieapparatuur en radiofrontjes vaak in het dashboardkastje worden verstopt. Stop daarom niets in dit kastje en zet het kastje open, zodat dieven zien dat het leeg is. Moet de laptop van de zaak toch in de auto achterblijven? Berg 'm dan uit het zicht op in de kofferbak en schakel 'm helemaal uit. Met speciale apparatuur is deze namelijk door het bluetooth-signaal te detecteren. Overweeg de aanschaf van een goedgekeurde autokluis. Meer weten over wat u zelf kunt doen om diefstal uit of van uw auto te voorkomen. Kijk dan op politie.nl ,YouTube of de site van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant