Afbeelding

Postcodeloterij steekt geld in Haringvliet

Regionaal 106 keer gelezen

Regio - Zes natuurorganisaties gaan de komende jaren het getijdenlandschap in het Haringvliet herstellen. In de Zuid-Hollandse delta, op de grens van rivier en zee, willen de organisaties een groot natuurgebied ontwikkelen waarvan vooral vogels en trekvissen kunnen profiteren.

Voor het project ontvingen initiatiefnemer het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de vijf andere organisaties maandagavond 13,5 miljoen euro uit het zogeheten 'Droomfonds' van de Nationale Postcode Loterij.

Variëteit
Als de Haringvlietsluizen op een kier gaan, krijgt het Haringvliet de overgang van zoet rivierwater en de zoute zee terug. Brak water in het westelijke deel is goed voor de variëteit van het gebied. Het plan voorziet in het herstel van schelpenbanken voor de kust, die als kraamkamers kunnen dienen voor veel vissoorten, die op hun beurt haaien, roggen en dolfijnen aantrekken. Ook wordt een kweekcentrum voor steuren opgezet. Deze iconische trekvissoort verdween halverwege de vorige eeuw uit de Nederlandse rivieren door vervuiling en overbevissing.

Recreatie
Naast het WNF zijn Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Ark Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland betrokken. In het plan is een prominente plek ingeruimd voor recreatie. Vanuit Rotterdam zullen aqualiners naar het gebied varen en elektrische veerdiensten geïnteresseerd publiek naar de natuur en de dorpen rond het Haringvliet brengen. Tevens komen er struinroutes, uitkijkpunten en horecagelegenheden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant