Afbeelding

Uitzonderlijke warmte houdt aan

Regionaal 106 keer gelezen

Regio - Qua winterweer heeft de huidige winter nog niets meer dan een paar speldenprikjes opgeleverd en zo zal de eerste helft van de meteorologische winter als 'zacht' in de klimaatboeken verdwijnen. De eerste elf dagen van januari hebben een gemiddelde temperatuur van 5,5 graden opgeleverd in De Bilt. Zouden we die waarde tot het eind van de maand weten vast te houden, dan schaart januari 2015 zich bij de tien zachtste Louwmaanden sinds 1901.

MeteoGroup heeft berekend dat het nu al anderhalf jaar (18 maanden) uitzonderlijk warm is. In deze periode was alleen augustus 2014 koeler dan de norm, terwijl maar liefst elf van deze 18 maanden in de top tien van warmste maanden terechtkwamen. Ook nu nog ligt de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 365 dagen nauwelijks lager dan het nieuwste jaarrecord uit 2014, van 11,7 graden.

Nu al 27 jaar zeer warm
Sinds 1988 vertoeft de gemiddelde jaartemperatuur in ons land rond 10,5 graden. Vóór die tijd werd deze waarde maar zelden overschreden. Er is, sinds 1988 in ons land dus duidelijk sprake van een zogenaamde temperatuursprong omhoog. Ondanks het feit dat het van 2009 tot en met 2013 veelvuldig tot winterweer kwam in ons land, met zelfs een recordkoude derde decade van maart 2013 en ook een recordkoud begin van februari 2012, werd deze temperatuursprong tóch niet doorbroken.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen op www.weer.nl, onder het kopje 'weernieuws'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant