Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Een gesprek met...

Een gesprek met Nick van Straaten

Human Interest 450 keer gelezen

Nick van Straaten (29) woont al zijn hele leven in Hellevoetsluis en kent zijn stad op zijn duimpje. Samen met zijn vriendin Romy, dochtertje Zoë May (1,5) en Golden Retriever Marley woont hij aan de Moriaanseweg, niet in een van de bekende nostalgische, oude huizen, maar in een keurige jaren ’70 doorzonwoning. Onlangs is hij begonnen als Wijkwerker bij Stichting PUSH als opvolger van Hennie Wiersma.

“Ik kom uit een hecht gezin met ouders die beiden maatschappelijk betrokken zijn. Mijn vader en moeder hebben in de zorg en in de maatschappelijke dienstverlening gewerkt. Vooral mijn vader is een bekend gezicht. Hij heeft zich in Hellevoetsluis, maar ook in Leiden jarenlang ingezet voor de samenleving. Ik merk, nu ik zelf hier ben begonnen, dat hij echt een bekende naam en een bekend gezicht is voor velen in Hellevoet.” Jarenlang was vader Nicko actief als raadslid voor PvdA Hellevoetsluis en nu is hij betrokken bij GroenLinks Hellevoetsluis.

De kiem gelegd
“Ik heb hele leuke herinneringen aan het opgroeien in onze straat aan de Berk. In onze straat deden we veel samen. Samen bloembakken timmeren, samen Koninginnedag vieren, samen voetbal kijken als het Nederlands elftal speelde. Daar is de kiem gelegd voor het werk dat ik nu doe. Ik ging naar De Morgenstond, deze basisschool heet inmiddels anders, en later naar het Helinium. Daar behaalde ik mijn vwo-diploma en vervolgens ben ik de hbo-opleiding media-en entertainmentmanagement gaan doen in Rotterdam. Daar heb ik me gericht op marketing en communicatie in de evenementenwereld.”

Een frisje in de kroeg
“Ik heb echt een drive om te organiseren én voor mezelf te werken daarom ben ik vorig jaar samen met Nick Korpershoek sportbar Nickies in Rockanje begonnen aan de Raadhuislaan. Voorheen was dit een dorpskroeg, maar wij hadden niet voor ogen om dat voor te zetten. We vinden zelf dat het nu meer een buurthuis is waar iedereen welkom is. Bij ons kun je een portje darten, je kunt op 6 schermen een wedstrijd volgen én het is ook de plek waar het niet raar is dat je gewoon een frisje besteld. We zijn supporter van sport; niets is gezelliger dan samen een wedstrijd kijken! Ik denk dat we ons al redelijk hebben gevestigd in het dorp. In het korte tijd dat we open waren hebben we leuke dingen kunnen doen zoals een quizavond en livemuziek.”

Coronacrisis
“Sinds maart ligt natuurlijk ook onze business stil, maar omdat wij beiden nog een baan ernaast hebben voor een werkgever zijn we redelijk safe. Voordat ik bij mijn huidige baan begon werkte ik namelijk voor Voorne Putten Verhuur & Events en mijn compagnon Nick werkt voor de luchtmacht. Wij hebben ons begin dit jaar ingezet op de ontwikkeling van een app voor een gastenregistratie met gezondheidscheck, maar toen er een gratis variant online kwam bleek ons moeite en investering voor niets te zijn geweest. Dat was voor ons een goede les; soms is het beter niet zo impulsief van start te gaan. Dat is niet het enige wat stil ligt door de Coronacrisis. “Mijn vriendin wil heel graag trouwen, maar in deze tijd wil ik dat zelf niet. Ik kom uit de evenementenwereld en wil graag een groots feest geven. Dus ik zal pas op één knie gaan en haar vragen als we hetzelfde jaar kunnen trouwen, met een groot feest. Zo hoort dat, vind ik.”

Lees verder onder de foto.

Werk aan de winkel
“Ik vind het heel leuk om te werken aan dingen met een kop en een staart. Naast het ondernemerschap wil ik me graag inzetten voor de maatschappij. Na wat omzwervingen via camping de Quack, Voorne Putten Verhuur & Events kwam ik bij gemeente Oud-Beijerland terecht. Voor die gemeente mocht ik een groot natuurgebied inrichten waar ook een natuurspeeltuin moest komen. Dat was best een uitdaging. Met gezond verstand heb ik geleerd dat je als je zo’n project oppakt met je collega’s, met het hele team, dat je een heel eind komt. De kinderen van alle basisscholen mochten input leveren en zo is uiteindelijk een mooi project voor de jeugd afgeleverd. Ik ben niet iemand die vanuit zijn kantoor alles gaat regelen. Ik ga erop uit. Het werken aan projecten met direct resultaat, daar word ik echt blij van.”

Na dat project is Nick weer tijdelijk aan de slag gegaan bij Voorne-Putten Verhuur, sportcafé Nickies was in opstart. Maar toen kwam Corona om de hoek kijken en lag zowel de evenementenbranche als de horeca ineens stil. “Gelukkig liep mijn vader in die tijd Paul Deur van stichting Push tegen het lijf. Mijn vader vertelde hem dat ik een baan nodig had en zo is het balletje gaan rollen. In mijn nieuwe werk kan ik projectmatig werken en ook nog eens in mijn eigen vertrouwde omgeving.”

Fijn je te horen! 
Door mijn ervaringen binnen de horeca en evenementenbranche ben ik inmiddels best handig geworden in het zoeken naar oplossingen in Coronatijd en die kunnen we weer inzetten om mogelijkheden te creëren voor de buurthuizen. Zo hebben we nu vanuit Fijn je te zien! de Whatsapplijn Fijn je te horen! opgezet omdat het nu lastig is elkaar te ontmoeten. Juist in deze tijd zijn veel mensen eenzaam; Fijn je te horen kan er ook nu aan bijdragen om contacten te leggen en te onderhouden. Er wordt inmiddels al best veel gebruik van gemaakt.”

Maatschappelijke diensttijd
“We gaan ons ook inzetten om bruggen te slaan zodat leerlingen van de middelbare scholen in Hellevoetsluis vrijwilligerswerk kunnen gaan doen in het kader van maatschappelijke diensttijd. Het is overigens nog onduidelijk of de maatschappelijke diensttijd een verplicht onderdeel zal worden voor middelbare scholen.”

Aanmoedigingsprijs Vrijwilligers
“Op dit moment werk ik aan de Nationale Vrijwilligersdag op maandag 7 december. Dit is de dag waarop jaarlijks de Aanmoedigingsprijs Vrijwilligers wordt uitgereikt. Door omstandigheden is er dit jaar niet zoveel tijd geweest om het een en ander op te zetten in aanloop naar deze dag. De nominaties zijn inmiddels rond; Stichting Voedselbank, Scouting Hellevoetsluis, Opruimers Hellevoet en Stichting Turkse Vrouwencommissie zijn genomineerd. Dit jaar houden we voor het eerst een publieksprijs. Voorgaande jaren bepaalde een jury wie de winnaar zou worden. Dit jaar mag het publiek kiezen via een poll op de website Fijn te zien! (red. Lees hier later meer over in onze krant). Er wordt natuurlijk één winnaar gekozen, maar alle vrijwilligersorganisaties worden op die dag in het zonnetje gezet. Wij vinden het belangrijk om vrijwilligerswerk zo een gezicht te geven en we hopen natuurlijk dat meer vrijwilligers zich willen aansluiten naar aanleiding van deze campagne. Het gaat overigens niet altijd om extra handjes, maar bijvoorbeeld ook hoe het proces verbeterd kan worden zodat de organisatie efficiënter kan werken. Het zou leuk zijn om daar de jongeren, tijdens hun maatschappelijke diensttijd, bij te betrekken.

.

Uit de krant