Afbeelding

Feestdagen komen er aan, help er is Corona!

Human Interest 133 keer gelezen

In de advertenties staat het er al vol van: de december feestmaand komt er weer aan. Hoe anders zal het het dit jaar zijn? Onze verslaggever is naar winkelcentrum Struytse Hoeck gegaan en heeft het aan verschillende mensen gevraagd.

Hoe beleeft u de tweede Corona golf?
Richard en Mattie: “We werken opnieuw veel thuis en het lijkt of we er beter op zijn ingesteld dan een half jaar geleden. Toch lijkt deze periode langer te duren, zou dat door het slechtere weer komen? We missen dezelfde dingen als in de eerste periode: contact met onze vriendengroep, lekker samen lunchen, een voetbalwedstrijd bezoeken.”

Een 65+ echtpaar vertelt dat ‘het boodschappenrondje’ het enige uitstapje is in deze tijd. “We zien niemand meer en gaan ook nergens naar toe. Leuk is anders. De risicogroep waartoe wij behoren is erg voorzichtig, merken wij.”

Pascalle: “Ik ben blij dat ik redelijk gewoon naar school kan. Daar ontmoet ik mijn leeftijdgenoten. Stappen deed ik al niet veel, dus dat mis ik niet. Eigenlijk voel ik me wel goed, op de een of andere manier.”

Bas: “Ik maak er maar het beste van, zal ik maar zeggen, het is nu eenmaal zo.”

Viert u dit jaar Kerst en zal het anders gaan dan anders?
Richard en Mattie: “De afgelopen jaren gingen we steeds heerlijk naar de zon. Dit jaar doen we dat niet. We blijven thuis en hopen samen met de kinderen en kleinkinderen gezellige dagen te kunnen hebben. Als de maatregelen dat toelaten natuurlijk.”

Een giechelende Pascalle hoopt dat ze zo veel als mogelijk bij haar nieuwe vriendje kan zijn. “En dat gaat wel lukken, want we wonen bij elkaar in de straat. Vorig jaar had ik nog een andere vriend, maar er verandert qua dagbesteding weinig voor mij,” zegt ze nog steeds lachend.

Bas zal het allemaal wel zien. “Ik ben niet zo’n feestdagen mens, dus ik hoop dat het goed weer is. Dan ga ik lekker naar buiten met de honden. Voor mij een feestmaand zoals ieder jaar.”

De pensionado’s verwachten een rustige Kerst, zoals ze zelf zeggen. “Andere jaren gingen we één van de kerstdagen uit eten. Dit jaar niet. Misschien komt onze zoon, maar dat is nog even afwachten. We hebben in ieder geval niets speciaals op de planning staan.”

Wat vindt u van de mondkapjesplicht die zal worden afgekondigd?
Bas: “Het maakt mij niets uit, ik ga en sta waar ik wil en ik heb mijn mondkapje in mijn zak. Ik doe het alleen op nadat iemand mij er op wijst.”

Pascalle is al gewend om een mondkapje te dragen op school. “Ik heb er geen moeite mee en vind ook dat anderen er alles aan moeten doen om snel uit deze periode te komen. Als het nodig is, schrijf dan maar boetes uit, prima!”

Richard en Mattie wijzen op het wisselende beleid van de regering. “De hele wereld droeg al mondkapjes en onze specialisten betwijfelden het nut. Dan werk je in de hand dat mensen zelf ook gaan twijfelen. Maar wij doen gewoon wat er van ons wordt gevraagd. Zo’n grote moeite is dat niet, toch?”

Het oudere echtpaar spreken wij met hun mondkapjes op, dus voor hen is deze vraag eigenlijk overbodig. “Maar we zien nog zat mensen zonder, dus handhaving is echt nodig. We zien trouwens nauwelijks een boa op straat, moeten we helaas zeggen.”

Uit de krant