Afbeelding
Picasa
Foto van vroeger

Reddingsstation Hellevoetsluis

Historie 556 keer gelezen

In november 2023 startte de viering van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Het wordt een jaar met veel activiteiten, van de uitgave van een speciale munt tot de uitvoering van een herdenkingslied. 

Hoewel daar tegenwoordig bijna niets meer van is te zien, heeft ook Hellevoetsluis gedurende bijna vijftig jaar deel uitgemaakt van de reddingsorganisatie. In die periode was er voor reddingsactiviteiten een boot beschikbaar, wisselend bemand door vooral personeelsleden van de Rijksloodsdiensten die toen nog in Hellevoet waren gestationeerd. Maar het moet worden gezegd: erg talrijk en spectaculair kunnen de acties van het reddingsstation niet worden genoemd. De grote drukte van de scheepvaart van - en naar Rotterdam was met de opening van de Nieuwe Waterweg al in 1872 uit Hellevoetsluis verdwenen en had zich daarna voor de kust bij Hoek van Holland geconcentreerd. De stationering van de boot kwam dan ook wat aan de late kant. 

Desondanks werd er in Hellevoet in 1879 een reddingsstation gevestigd, met een door een onbekende gever geschonken zelfrichtende en waterlozende, ruim negen meter lange roei-zeilreddingsboot. Het in Rotterdam gebouwde schip kreeg de naam “Emma Koningin der Nederlanden”. De reddingsboot kreeg een plaats in de aan de sluismuur bevestigde davits. De mahoniehouten boot, inmiddels herdoopt tot “Koningin Emma”, onderging in de loop der jaren nog diverse reparaties en een verbouwing, en hield het tot 1923 vol. Toen bleek het schip tijdens een oefentocht te veel water te maken. Op de Hellevoetse Rijkswerf werd vastgesteld dat het schip toch wel erg veel slechte plekken vertoonde, waarna afkeuring volgde. Er kwam toch nog een vervanger, de “Prins Hendrik”, eenzelfde type schip als zijn voorganger, afkomstig van het opgeheven reddingsstation Brouwershaven. Maar uiteindelijk kwam in 1927 toch het einde aan het Hellevoetse reddingsstation en werd de “Prins Hendrik” verkocht. (Foto: Stadsmuseum)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant