Afbeelding
Foto: Stadsmuseum
Foto van vroeger

De Jonge Wandelaars

Historie 176 keer gelezen

De maand juni is bij uitstek de maand van de wandelvierdaagsen. Hoewel in veel plaatsen naarstig is gezocht naar mogelijkheden om de wandelaars toch te laten starten, gooit het Corona-virus in de meeste plaatsen in Nederland toch ook dit jaar weer roet in het eten. Veel lopers moeten dus weer een jaartje overslaan.

In gelid
Op de foto een beeld dat u tijdens de wandelevenementen van tegenwoordig niet zo snel meer zal aantreffen. Keurig in het gelid en strak in de pas ziet u de wandelclub De Jonge Wandelaars , waarvan de leden allemaal afkomstig waren uit het buurtschap Vlotbrug. Waar de foto precies is genomen is niet helemaal duidelijk, maar zij doen in ieder geval enthousiast mee aan een van vele ‘wandelmarsen’ die in de jaren vijftig van de vorige eeuw over het hele eiland verspreid werden georganiseerd. Zo had Nieuwenhoorn zijn Oranje Mars, Nieuw-Helvoet zijn Juliana Mars en Rockanje zijn Lente Mars.

Marsen
Verder konden de kilometers worden afgelegd op nog diverse plaatsen op het eiland, maar De Jonge Wandelaars draaiden er hun hand ook niet voor om, om voor een flinke wandeling af te reizen naar Schiedam, Vlaardingen of IJsselmonde. Meestal kon worden gekozen uit de afstanden 10, 15 of 25 kilometer. Bij de marsen ging het er niet alleen om of de gekozen afstand werd afgelegd, ook de manier van lopen, of liever marcheren, en de kleding werden door een jury beoordeeld.

Prijzenkast
En zoals de foto laat zien, daar waren De Jonge Wandelaars, onder leiding van Leen Mooldijk, goed in. In een door de ouders gemaakt tenue, zorgden zij in de loop der jaren voor een goed gevulde prijzenkast die in de winkel van de ouders van Piet Poot (op de foto met vlag) aan de Oostdijk een ereplaats had.

(Foto: Stadsmuseum)

Uit de krant