Nieuwstraat Achterom Vesting Palissade
Nieuwstraat Achterom Vesting Palissade Foto: Stadsmuseum
Foto van vroeger

Een plaatje vanuit de Hoofdwachtstraat

Historie 311 keer gelezen

Hellevoetsluis - De bewoners van het pas gereedgekomen complex De Hoofdwacht, aan de Westkade en de Hoofdwachtstraat, hebben aan alle kanten een prachtig uitzicht. Hoe zou dat zijn geweest als het complex aan het begin van de vorige eeuw zou zijn gebouwd? Het uitzicht naar het noorden, bijvoorbeeld, bood toen een heel ander tafereel.

Het plaatje dat destijds vanuit de Hoofdwachtstraat werd gemaakt geeft aan dat het maken van een foto nog steeds iets bijzonders was. Bewoners van de Nieuwstraat (vroeger Walstraat) hebben zich nieuwsgierig verzameld en kijken vol verwachting naar het werk van de fotograaf. Zelfs de fietser achter in de straat is er speciaal voor gaan staan. Links, langs de grens met de vestingwallen, loopt het zogeheten Achterom, door de Hellevoeters ook wel Palissade genoemd. Palissade en Walstraat zijn namen die je tegenwoordig elders in Hellevoetsluis tegenkomt. De naam Palissade is ontleend aan de dichte rij in de grond geplaatste palen, die zorgde voor de afscheiding tussen de vestingwallen en het Achterom. Boven de Palissade steekt het vroegere kruit- en projectielenmagazijn uit. In de drie ruimten van dit magazijn kon ooit de eerbiedwaardige hoeveelheid van 70.000 kilo kruit worden opgeslagen, met ook nog eens plaats voor zo’n 1500 granaathulzen. Muren van een meter dik en een dikke laag aarde op het dak moesten voor bescherming van de inwoners en de omgeving zorgen.

Tegenwoordig maakt muziekcafé MACH dankbaar gebruik van dit gebouw. De dikke muren en de aarden bedekking bieden nog steeds een goede bescherming voor de omgeving, maar nu tegen eventuele geluidsoverlast. Pal naast de woning links is een paal geplaatst, die de scheiding tussen militair grondgebied en terrein van de gemeente aangeeft. De bebouwing werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloopt. (Foto Stadsmuseum)

Uit de krant