Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Gemeente aan de slag met afbrokkelende vissteigers Struytse Zeedijk

Gemeente 1.216 keer gelezen

Hellevoetsluis - De afbrokkelende steigers aan de Struytse Zeedijk en de hekken die eromheen zijn geplaatst zijn omwonenden en recreanten al lange tijd een doorn in het oog.

Ineens lagen ze er: 19 vissteigers langs de Struytse Zeedijk. Bedoeld als visstek aan het Haringvliet voor (sport)vissers. Maar algauw bleek er wat mis met de in 2018 aangelegde visstekken: de vissteigers brokkelen af en het betonstaal komt op verschillende plekken bloot te liggen waardoor het een gevaar voor recreanten zou kunnen opleveren. Daarom werden in 2019 voor de veiligheid van voorbijgangers en recreanten hekken om de vissteigers geplaatst. Weer, wind en golven hadden echter niet alleen invloed op de staat van de vissteigers; de hekken bleken ook niet allemaal bestand en sommigen belandden (deels) in het water. Het beeld van een mooi stukje Hellevoet aan het water werd er niet beter op.

Na aanvankelijk gesteggel tussen Waterschap Hollandse Delta en de gemeente vanwege onduidelijkheid wie verantwoordelijk was voor de aanleg van de vissteigers bleek de gemeente toch opdrachtgever te zijn en zorgt zij nu dus voor de oplossing van het probleem. Afgelopen maandag heeft de gemeente overeenstemming bereikt met betrekking tot de afronding van de vissteigers en precies een week later maandag 22 juni zullen de werkzaamheden beginnen. De nieuwe vissteigers zullen volgens een nieuw aangepast ontwerp worden gebouwd. Volgens de huidige planning vindt de oplevering van het project eind juli 2020 plaats. 

Tussen het constateren van de gebrekkige uitvoering dan wel materiaalkeuze van de vissteigers en de oplossing van het probleem is een lange tijd verstreken. In het voorjaar 2019 beloofde de gemeente dezelfde zomer aan de slag te gaan met de vissteigers. Desgevraagd zegt een woordvoerder van de gemeente hierover: “Er is veel tijd gaan zitten in het uitvoeren van (haalbaarheids)onderzoeken en het bepalen van de uitvoeringswijze van dit project. Ook zijn er diverse partijen bij het project betrokken, waarmee we tot gezamenlijke oplossingen moesten komen. We zijn in ieder geval erg blij dat we nu goede en concrete afspraken met elkaar hebben gemaakt en vissers straks weer gebruik kunnen maken van de steigers. Met Sportvisserij Nederland en de aannemer Kleywegen zijn afspraken gemaakt over de afronding van het project.” De woordvoerder vervolgt: "De vissteigers zoals ze nu aan het Haringvliet zijn gesitueerd bestaan uit een constructie die afkalft door de continue golfslag waardoor er een onveilige situatie ontstond. Voor het nieuwe ontwerp is gerekend met de meeste actuele gegevens die invloed hebben op de constructie. De constructie moet daarom, ook qua materiaalkeuze, bestand zijn tegen de waterstanden, getijden, windrichting, windkracht, aanwezige scheepvaart om afkalving tegen te gaan."

Uit de krant