Gastcolumn: Wendy wil het weten....de ramadan | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto: Stock

Gastcolumn: Wendy wil het weten....de ramadan

  •   102 keer gelezen   Column

Dit is de laatste column in de reeks over de ramadan. Terwijl de moslim gemeenschap de ramadan volgde, hoopte ik dat u deze schrijfsels een beetje volgde, door alle situaties heen die ik heb geprobeerd te schetsen.

Aan alles komt een eind. Aan deze columns en ook aan de ramadan. En het einde van de ramadan betekent; Feest. Het Suikerfeest. Ook wel Eid-al Fitr. (Schrijf ik dat goed?)

Snoepgoed en cadeautjes
Het feest van het breken van de vasten. En het feest van heel veel zoetigheid. Het Suikerfeest is geen dansavond maar duurt een hele dag. Sterker nog, officieel duurt het Suikerfeest drie dagen. De eerste dag valt het meeste op. De ramadan wordt afgesloten met een gebed van de imam, iedereen omhelst elkaar, er is veel lekker eten, snoepgoed en cadeautjes voor de kinderen. Aan de mensen die het met minder moeten doen wordt ook gedacht. De rijkeren hebben de plicht om voor de armen te zorgen en dus wordt er dan eten en giften gedeeld.
Schoon geweten
Ook is het een dag om eventuele conflicten met elkaar goed uit te praten. En dan met een schoon geweten het nieuwe jaar in. Familie bezoek staat ook op de planning en eventueel een bezoek aan het graf van een overledene.

Suikerfeest
Hoewel het Suikerfeest nog geen nationale feestdag is, houden veel werkgevers en scholen er rekening mee door een dagje vrij te geven en kan je bij sommige grotere warenhuizen in de stad ook Suikerfeest producten kopen. ( Bron: AD juni 2017 )

Dit jaar valt het Suikerfeest op 4 juni. Wat vindt u? Zou het een nieuwe nationale feestdag kunnen zijn? Op de valreep nog even stof tot nadenken, ik kon het niet laten.

De afgelopen periode heb ik bij het schrijven van deze columns genoten van de ontdekkingsreis en wil ik de mensen, de moskee, de vrouwen van de Iftar maaltijd, en mijn vriendinnen, bij wie ik welkom was om mijn vragen te stellen, hartelijk bedanken voor hun openheid, ongezouten meningen, begrip en altijd vriendelijke uitleg.

Vrolijk suikerfeest! Ik neem een baklava.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>