Erik Mulder, D66 Voorne aan Zee
Erik Mulder, D66 Voorne aan Zee
Column

‘Regeeren is een moeielijke kunst’

Column 494 keer gelezen

De verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer was hét nieuws van de afgelopen week, maar zegt het iets over de lokale politiek?

De opkomst in Voorne aan Zee, 78%, was nagenoeg gelijk aan het landelijke percentage 77,8 %. De gemeenteraadsverkiezingen voor Voorne aan Zee (vorig jaar november) kende een opkomst van slechts 38,75%. Dat was slecht, zeker als je kijkt wat de lokale politiek voor invloed heeft op je directe leefomgeving. De landelijk opkomst was dus beter, maar daar houdt het dan ook onmiddellijk mee op.
De uitslagen voor de Tweede Kamer van de gemeente Voorne aan Zee wijzen op een rechtse voorkeur van een meerderheid van de kiezers, en dat is op Voorne niet nieuw en nu dus ook niet beter.

Bij een onderverdeling “rechts” of “links” zijn lokale partijen lastig in te delen; ze zijn immers “lokaal”. Toch valt er wel iets te zeggen waar een lokale partij in het politieke spectrum staat .

In een enkel geval is dat zelfs simpel als een partij zichzelf afficheert als “wij zijn de PVV zonder scherpe randjes”. Of komt de duiding uit het journalistieke veld. Het AD schreef in januari 2023 “Zo toverde Rien Kap een verrassende, ‘rechtse’ combinatie uit de hoed” .

In Voorne aan Zee blijkt de voorkeur dus ook uit de samenwerking van de lokalen (IBV en Partij Voorne aan Zee ) met de landelijk rechtsen ( VVD en BVNL). Als je daar de uitslag van de landelijke verkiezingen op Voorne naast legt , dan past deze rechtse coalitie in Voorne aan Zee.

Om iets te bereiken In de politiek is samenwerking belangrijk, zowel lokaal als landelijk. Een groot draagvlak is in de politiek een groot goed. Niemand heeft de absolute meerderheid, ook in Voorne aan Zee niet. Bovendien zou regeren zonder rekening te houden met minderheden niet passen in de Nederlandse traditie, waar met name rechts populistische partijen vaak zeggen aan te hechten, waarschijnlijk door het “Nederlandse” ervan.

Regeeren is een moeielijke kunst. Deze wijze woorden stonden op de muur in het gemeentehuis van Westvoorne, waarschijnlijk stond dit er al toen er nog sprake was van het gemeentehuis Rockanje. Deze lokale wijsheid geldt nog steeds , ook landelijk.

Erik Mulder, D66 Voorne aan Zee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant