Afbeelding
Foto: PR
Column

Kudde

Column 482 keer gelezen

We kennen allemaal situaties waarin we anders handelen dan we normaal zouden doen. Voorbeeldje: je staat in een lange rij te wachten voor de handbagagecontrole op Schiphol. Er gaat een extra loopband open. Eén van de wachtenden in jouw rij stapt over het tussenliggende hekwerk naar de veel kortere rij. 

Verontwaardiging. Ook van jezelf. Iedereen kijkt boos, maar binnen enkele seconden stappen er meer mensen over naar de andere rij. En ja hoor: je doet het zelf ook! Omdat velen het deden, heb je ook nog een gevoel dat het een ‘soort-van-ok’ is.

Mensen volgen gedragingen, tendensen en hypes. Aan dat laatste werken de sociale media mee. Wie kent niet de ice bucket challenge? Ook zwaardere uitdagingen worden nagestreefd: een marathon lopen, een berg beklimmen. En wat te denken van Youtube challenges als een eetlepel kaneel naar binnen werken, een gallon melk atten, een rauw ei opeten of zout op je arm strooien en daar een ijsblokje op houden?

We worden van jongs af aan gestimuleerd om een ‘eigen-ik’ te zijn. Maar al snel krijg je door waar je aan moet voldoen om erbij te horen. Al wordt het niet altijd letterlijk verteld, je maakt het wel op uit de reacties van je omgeving.

Je krijgt vaker goedkeuring als je doet wat je omgeving doet, dan wanneer je doet waar je zelf zin in hebt.

Sommige mensen kunnen dat niet, de eenlingen. Anderen lopen mee met de kudde, maar doen dat eigenlijk liever niet, dat zijn angstige mensen. Bang om afgewezen te worden.

Er is een minderheid van slechts vijf procent nodig om een grote groep tot een bepaalde actie te verleiden. Met een grotere minderheid volgen nog meer mensen. Als een grote massa begint te rennen, heb je de neiging om niet als enige te blijven staan. Ook als je niet weet wat er gaande is. Het hoeft niet altijd de juiste beslissing te zijn, maar toch volg je de kudde. Je denkt minder na en volgt, meestal uit een gevoel van veiligheid.

Sociale druk is ook een factor die zorgt voor kuddegedrag, eigenlijk is het een soort van groepsvorming. Dat speelt mee met de komende verkiezingen.

22 november aanstaande gaan we stemmen, kiest u zelf of loopt u mee met een kudde?

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant