Afbeelding
Foto: PR
Column

Zoemer in je broek

Column 15 keer gelezen

‘Oud worden gaat vanzelf, oud zijn is niet makkelijk’. Dit waren de woorden van mijn vader op zijn 90e verjaardag.

Minister Conny Helder heeft een plan waarmee ze verdere verschraling van de ouderenzorg tegengaat. ‘Verschraling’, mooi woord, ik denk erbij aan schrale billen. Die gaat de minister voorkomen. Ze stopt sensoren in de luiers van onze oudjes. De verpleegkundige (er is er straks nog maar één in het hele tehuis) hoort dat een luier moet worden verschoond. Moderne technologie, dat gaat Conny inzetten!

‘Het teruggeven van leven’, noemt de minster haar plan. Jaren geleden maakte het kabinet ons wijs, dat ‘iedereen moest kunnen meedoen in deze maatschappij’. Nog zo’n mooie kreet voor een bezuinigingsoperatie waarvan we de ellende zien.

Ouder worden is een fijne tijd, ‘leuke dingen doen’ en deelnemen aan allerlei sociale en culturele activiteiten. Nou mensen, wordt wakker: dat is allemaal mooi en aardig, zolang je een gevulde portemonnee hebt en niets mankeert en niet echt heel oud wordt. Want dan zit je in veel gevallen in de shit, soms letterlijk!

Eenzame ouderen, ouderen die niet meer kunnen douchen (een washandje kan ook fijn zijn, zegt Conny), ouderen die de weg kwijtraken, ouderen in armoede.

“Yak my mozhemo dopomohty vam zrobyty tse samostiyno,” hoor ik de Oekraïense thuiszorgmedewerker al zeggen. Hoe kunnen we u helpen het zelf te doen? Ik denk weer terug aan mijn oude vader: hij kon zijn steunkousen niet aan- of uitdoen. Daar hebben we voortaan Pepper, Zora, Paro en Tessa voor. Dit zijn de zorgrobots, die met allerlei klusjes kunnen helpen, zoals ook met het tijdig innemen van de pilletjes die het leven nog wat verder moeten rekken.

Het wordt tijd, dat al die mooie plannenmakers eens een weekje meedraaien in de zorg. Loop (nee ‘ren’ is een beter woord) mee met de thuiszorg, draai een ochtenddienst mee in een verpleeghuis. En bedenk dan wat je zelf graag zou willen, als je deze lieve mensen ziet verzorgen.

Ik haal mijn oude vader hier nog één keer aan. Hij sprak al ruim 5 jaar voor zijn overlijden over de pil van Drion. Google maar eens, indien onbekend. Schrijnend is dat Google dan als eerste terugkomt met “Hulp is beschikbaar’. Waarom dan toch die plannen van Conny??

Uit de krant

Uit de krant