Afbeelding
Foto: PR
Column

Ben je nou helemaal woke!

Column 603 keer gelezen

Woke staat voor een groter bewustzijn in de samenleving. Woke is in de Afro-Amerikaanse cultuur een reactie op racistisch gedrag. Maar de betekenis van woke strekt zich steeds verder uit. Ik voel steeds meer een opgestoken vinger, zo van ‘vergeet je niet er aan te denken dat er ook mensen zijn die….’.

Mensen en bedrijven lijken voorzichtig – of juist compleet tegenovergestelde – te reageren op woke uitingen. Je bent het helemaal eens, of bent er faliekant tegen. Bedrijven reageren op de woke-beweging: op de Nederlandse stations werd ‘dames en heren’ vervangen door ‘beste reizigers’. De kinderafdeling van de HEMA is genderneutraal. Labels met ‘meisjes’ en ‘jongens’ zijn er niet.

In genderneutrale toiletten bestaat geen scheiding naar sekse. Je kunt ieder genderneutraal toilet binnengaan ongeacht je geslacht. De wc’s zijn voor iedereen. Net zoals thuis. In plaats van vriend of vriendin zeggen we ‘partner’ , en zo zijn er meer voorbeelden waaruit blijkt dat de wokebeweging veranderingen teweeg brengt.

Er zijn mensen die het niet nodig vinden om onze taal aan te passen voor een kleine minderheid van de bevolking, anderen vinden het helemaal geen probleem. De voorzitter van de Nederlandse Transgender vereniging helpt je een handje: in zijn email handtekening staan achter zijn naam voornaamwoorden, dus hoe je naar hem kunt verwijzen. Daar staat ‘hij/hem’ of ‘die/hen’, dus je mag kiezen. Dat vind ik persoonlijk al best ver gaan, maar verder doet hij/hem daar niemand kwaad mee.

Woke-activisten vinden dit alles pas het begin. Zo waren er op het Wokefestival in Amsterdam workshops. Revolutie: zelf doen of uitbesteden, genderstereotypen afleren, digitaal activisme en antiracistisch opvoeden. Ik wil echt die activisten niet bashen, maar dit vind ik echt te ver gaan. En alles waar het woordje ‘te’ voor staat, op tevreden na, is niet oké , vertelde mijn moeder mij altijd.

Op de LGBQT+-agenda staat bovenaan dat je kunt zijn wie of wat je kiest te zijn. Tolerantie staat bij mij hoog in het vaandel. Iedereen mag zichzelf zijn, wie ben ik om iemand te beoordelen. Maar als een groep van minderheden tolerantie zelf niet meer toepast en agressief uit de hoek komt als je niet mee klapt, dat gaat me veel te ver.

Wie tolerantie vraagt, mag zelf ook tolerant zijn.

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant