Afbeelding
Foto: PR
Column

20,86 jaar

Column 195 keer gelezen

Niet zo lang geleden is berekend dat de levensverwachting van 65-jarigen op dit moment 20,86 jaar is. In 2026 zal dat met 2 weken zijn gedaald, zo is de voorspelling.

Nog 20,86 jaar te gaan, ik heb voor u uitgerekend dat dat 1082,64 weken is.
De vraag is: wat kun je er mee en moet je haast gaan maken?

Ik zie wel eens een 70-jarige bij het stoplicht in de linker baan staan. Zou die rekenen met de weken die nog te gaan zijn? Of zou ik me dat inbeelden? Heeft u zichzelf trouwens wel eens afgevraagd wat u gaat doen met de tijdwinst van pakweg 5 minuten nadat u veel te hard over de A15 heeft gereden? Of hoe u de minuut die u pikte bij het voordringen bij de kassa nuttig gaat besteden?

Het CBS heeft bekend gemaakt dat met pensioen gaan voor je 65e steeds minder voor komt. In 2021 was de gemiddelde pensioenleeftijd 65 jaar plus 3 maanden.

Werknemers van 45 tot 65 jaar willen gemiddeld tot een leeftijd van 64,5 jaar blijven werken, weet het CBS uit verder onderzoek. Dat sluit dan weer aardig aan op die bijna 21 jaar die er dan nog te leven zijn.
Ik probeer mezelf een voorstelling te maken wat ik in die ruim duizend weken zou doen. Ik kom er al nadenkend achter dat veel er veel invloeden zijn op het antwoord. Blijf ik gezond? Heb ik voldoende geld? Hoe is mijn familiesituatie? Heb ik een leuke hobby?

Ik heb zelfs het idee dat het weer van invloed is. Bij zomerse situaties kijk ik vrolijker naar die duizend weken dan op sombere herfstdagen!
Wat zou ik nog willen zien, doen, of meemaken?

Nou vooruit dan: een mooie reis maken, Zuid-Amerika staat nog op mijn lijstje. De Friese Elfsteden ook. Een wedstrijd van het Nederlands elftal bezoeken, daar twijfel ik nog over als één van de zeventien miljoen bondscoaches van dit land. Je moet je resterende tijd nuttig besteden!

Mensen, als ik eerlijk ben is mijn huidige leventje best goed. Ik hou het er op dat ik het zo zou willen houden!
1082,64 weken, wat doet u er mee?? Besteed 2022 in ieder geval op uw eigen manier nuttig en goed!

Ger den Reijer

Uit de krant