Afbeelding
Foto: PR
Column

Buren

Column 343 keer gelezen

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zegt het spreekwoord. Dit betekent dat een goede buurman of buurvrouw je meer en beter kan helpen dan een vriend die ver weg woont.

Daar zit een kern van waarheid in, want een buur is nu eenmaal dichterbij en daardoor meer betrokken bij je dagelijkse leven. Hoewel, in deze tijd steken mensen de helpende hand uit naar mensen die duizenden kilometers verderop in de problemen zitten…..

Buren zijn er in soorten en maten. Sommige mensen hebben een ontzettende hekel aan hun buren, of hebben er zelfs problemen mee. Kijk maar eens naar de rijdende rechter! Je hebt buren in soorten en maten. Buren die zich nergens iets van aantrekken, buren die altijd overal vanaf weten, de buren die altijd van alles regelen in de straat.

En wat te denken van die buren die alles horen en zien. Die houden een oogje in het zeil op de hele straat. Ze kennen alle roddels, weten het tijdsschema van elk huishouden en kennen iedereen van naam. Handig, want deze mensen zorgen voor de sociale controle in de straat. Wanneer er iets gebeurd valt het ze meteen op en ze weten gelijk wanneer het foute boel is.

Goede buren zijn ook prettig als je op vakantie gaat, je even geen oppas voor je kinderen hebt, of een dagje weg bent en de hond alleen thuiszit. Het lijkt misschien een kleinigheidje, maar het scheelt veel.

David Burkus heeft een boek geschreven met als titel ‘De kracht van de zwakke banden’. Hierin legt hij uit dat bijvoorbeeld bij het zoeken naar een baan het beter is om een vage kennis te raadplegen, dan aan te kloppen bij een goede vriend. 

Ook de wet van Granovetter is hier duidelijk over: “hoe sterker het sociale netwerk, hoe minder je eraan hebt bij het zoeken naar een baan. Het zijn juist de kennissen op afstand waar je het van moet hebben.” Dat is best logisch, want goede vrienden zitten vaak in het eigen netwerk. Vage kennissen zitten in andere netwerken en dat biedt betere kansen dan vanuit vrienden uit je eigen kring.

Mijn tip: koester desondanks je buren en je beste vrienden, ze zijn goud waard. Want hoe vaak wissel je nou van baan?

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant