Afbeelding
Foto: PR
Column

Met honger wandel je niet in het bos

Column 86 keer gelezen

Wat van ver komt, is lekker. Dit lijkt al lange tijd de slogan van het bedrijfsleven en de overheid.

Kleding komt voornamelijk uit China, Turkije, Bangladesh en India. Gebruiksvoorwerpen en electronica halen we uit China, bloemen komen voor een deel uit Kenia en Ethiopië, groenten onder andere uit Peru, Israël en Zimbabwe. Exotisch fruit halen we het liefst zo ver mogelijk. Uit Nieuw-Zeeland, maar ook uit een hele trits landen als Guatemala, Costa Rica ,Panama, de Filipijnen, Indonesië en Thailand.

Mondkapjes komen (via Sywert van Lienden…..) uit China, ons gas uit Rusland. Al die verre landen kwamen veelal in beeld in onze zucht om steeds meer, steeds goedkoper te kunnen verkrijgen. Landsbelang en zelfs de veiligheid kwamen op het tweede plan. Tijdens de corona-pandemie zijn er al geluiden opgegaan om veranderingen aan te brengen in de stroom goederen die wij vanuit het buitenland betrekken. De oorlog die nu woedt zal deze discussie verder aanwakkeren.

Zoekt u op onze nieuwssite maar eens op ‘autarkie’, dan vindt u mijn column van vorig jaar. Hierin pleitte ik onder andere voor het in ere herstellen van de landbouwgronden op Voorne-Putten: ‘We maken van Voorne-Putten een autarkie! We hebben (nog?) landbouwgrond zat en zitten rondom in het water. Dus in onze dagelijkse voedselvoorziening moeten we zelf kunnen voorzien. Als we in het streekarchief Voorne Putten de lekkerste recepten van vroeger opzoeken, dan kunnen we zien wat we moeten gaan kweken om qua voedsel zelfvoorzienend te kunnen zijn.’

Het wordt tijd dat niet alleen lokale politici, maar ook de landelijk politiek zich nog meer bewust wordt van wat wij allemaal in eigen Nederlands beheer zouden kunnen realiseren. Natuurlijk, de wereld is ons platform in de huidige tijd, maar een paar stappen terug zijn in dit geval nog lang niet zo slecht. Die 25 miljard euro om boeren uit te kopen en natuur te realiseren zou ik echt heroverwegen. Want mensen met honger gaan echt niet in het bos wandelen!

Onze bestuurders werken op dit moment hard aan de plannen voor Voorne aan Zee, misschien kunnen zij een hoofdstuk wijden aan dit onderwerp? Ik weet zeker dat de politieke partij die dit onderwerp in zijn verkiezingsprogramma zet in november op extra stemmen kan rekenen.

Ger den Reijer

Uit de krant