Afbeelding
Foto: PR
Column

Hondenlul

Column 508 keer gelezen

Scheldwoorden zijn van alle tijden, In de Middeleeuwen bestond er al een keur van scheldwoorden. Hennetaster, platbroeck, hoerenzuene, vloerduyve, zoek deze woorden maar eens op. Andere middeleeuwse scheldwoorden zijn beter herkenbaar en worden soms nog gebruikt, zoals smeerkanis, adderengebroed, geitenneuker, deugniet, mormel en bandiet.

Van meer recenter datum is ‘hondenlul’. Het woord kreeg landelijke bekendheid nadat Feyenoord-voetballer Piet Romeijn het in 1969 riep naar de scheidsrechter. Overigens verklaarde Piet dat hij ‘onbenul’ had geroepen.

In de tweede kamer zien we de verruwing van het taalgebruik ook. Was er in 2010 nog ophef over het gebruik van de woorden ‘dikke nul’ en ‘nepdemocraat’, in 2020 sprak onze premier al de gevleugelde woorden ‘gewoon je bek houden’. Een fractievoorzitter noemde iemand die hem de hand niet wilde schudden ‘homo‘ en zo liggen de voorbeelden voor het oprapen.

In veel situaties geven scheldwoorden aan hoe iemand diep van binnen denkt over iemand anders, of een over bepaalde situatie. De vraag is hierbij natuurlijk of het gepast is om zo iets dan ook hardop te roepen. In de huidige tijd moet je je afvragen of je zelfs ook netjes nog wel durft te zeggen hoe je ergens over denkt. Voor je het weet heb je iemand met een andere perceptie dan jij zelf hebt achter je aan en kom je in vervelende situaties terecht. Want zeg eens eerlijk: durft u zich nog uit te spreken over hoe u echt over iets denkt?? En dan bedoel ik niet thuis, in de bekende kring, maar in het openbaar en in alle omstandigheden? Ik denk dat veel mensen liever hun mond houden dan ongezouten hun mening te verkondigen. Ook zonder scheldwoorden te gebruiken.

Gender-kwesties, geloofskwesties, criminaliteits-kwesties, immigratiekwesties, corona-kwesties, discriminatie-kwesties, ik durf te wedden dat veel mensen hierover een stellige mening hebben, maar die niet uitdragen. We gaan het liever uit de weg dan het risico te lopen dat we iemand tegen de haren instrijken. Want er bestaat het idee, dat als je aan bepaalde groeperingen laat blijken hoe je er over denkt, dat er zo maar iemand met een fakkel voor je deur kan staan. Of dat je op facebook aan de schandpaal wordt genageld. Of erger!
Je mening op correctie wijze in vrijheid kunnen geven, is een groot goed.

Ger den Reijer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant