Klaas Kamphuis, fractielid CDA
Klaas Kamphuis, fractielid CDA Foto:stock
Column

“Top of the world”

Column 106 keer gelezen

Wanneer deze column gelezen wordt, ben ik op wintersportvakantie met mijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen. We hadden een huisje gehuurd in Polen, richting de Oekraïense grens. Door de televisiebeelden van een grote stroom van legermateriaal richting de Oekraïense grens om de grens tussen de Oekraïense en de Europese lidstaten veilig te stellen, hebben we in allerijl onze vakantiebestemming verplaatst naar Oostenrijk.

 Tijdens de voorbereidingen van een jaarlijks familiefeestje kwamen er steeds meer verschrikkelijke berichten over de enorme invasie van het Russische leger om in no-time Oekraïne te bezetten. Al rijdend naar een mooi skigebied werd er in de auto veel gesproken over de situatie in de Oekraïne, een voorbeeld van democratie, dat juist door democratische processen gekomen is tot waar het nu is en dat door de Oekraïense bevolking nu met man en macht wordt verdedigd.

Deze maand staan in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda; in de drie gemeentes op Voorne zijn de verkiezingen in november. In veel discussies merk ik dat men voor de politiek niet meer zoveel aandacht heeft, of het niet meer zo belangrijk vindt. Terwijl de ontwikkelingen in Oost Europa ons wakker zouden moeten schudden en ons eraan herinneren, hoe bevoorrecht wij zijn met ons democratische systeem, een systeem dat ons beschermt tegen uitwassen van dictaturen. Juist nu moeten we ons ervan bewust zijn dat de mogelijkheid tot kiezen een voorrecht is, ik zou zelfs zover willen gaan dat het een morele plicht is, om onze levensstandaard en vrijheid van meningsuiting te behouden. Terwijl ik op een terras bovenaan de skipiste zit te genieten van de schone, besneeuwde bergtoppen, beseffende hoe nietig wij als mens zijn, piept mijn telefoon. Het vreselijke nieuws komt binnen; Poetin geeft opdracht om de druk op Oekraïne en de wereld te verhogen door de militaire leiding te bevelen om de nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp te zetten. Gevolgd door een videofilmpje, waarin de president van Oekraïne met een aangrijpende boodschap komt; de speech wordt naar het Duits vertaald door een verslaggeefster, de vertaling lukt niet, zij barst in huilen uit. Als ik om me heen kijk, en al die blije mensen zie genieten van het leven, waarschijnlijk nog niet op de hoogte van de actuele ontwikkelingen, voel ik de tranen opkomen.

Klaas Kamphuis, fractielid CDA

Uit de krant