Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column

Bloemetjes, bijtjes en tuinvogels

Column 74 keer gelezen

Onlangs was er de Nationale Tuinvogeltelling. Sinds vorig jaar doe ik daar aan mee, want het is fascinerend hoeveel verschillende tuinvogels er zijn en hoe thuis die zich voelen in mijn tuin. 

Als jong meisje groeide ik op in een van de dichtstbevolkte wijken van Nederland. Een nieuwbouwwijk met heel veel flats. Ook wij woonden in een flat. Weliswaar met een speeltuin voor de deur, maar verder weinig groen.

Ik heb me nooit gerealiseerd hoe ‘stenig’ wij woonden totdat wij hier kwamen wonen. Een lepelaarskolonie vlakbij, dijken en duinen om over te wandelen en fietsen. En een huis met een tuin. Mijn man, als zoon van een tuinder, nam met veel plezier de tuin onder handen. Voor mij was het meer een verlengde van de huiskamer om gezellig in te zitten en te eten bij mooi weer. 

Door de coronamaatregelen werkte ik echter het afgelopen jaar thuis en zag ik de seizoenen voorbij komen. Zag ik hoe kaal alles werd in de winter en weer opbloeide in de lente. En hoe steeds meer bijen en vlinders zich lieten zien. 

Ik begon tegels weg te halen en extra bloemen neer te zetten. Wat een leven in de brouwerij! En nu zijn er dus ook heel veel vogels. Uiteraard verleid ik ze nu in de winter met pinda’s en vetbolletjes aan mijn vogelhuisje en ze verschuilen zich graag in onze hazelaar of andere struiken.
In veel steden worden acties gehouden om tegels uit de tuin te halen en te vervangen door groen; dat is beter voor de wateropvang bij flinke regenbuien. En het is ook beter voor de biodiversiteit in de gemeente. Vlinders, bijen en vogels zijn ongelooflijk belangrijk voor onze leefomgeving en hebben groen nodig.

Als u dit voorjaar de tuin lenteklaar wil maken, neemt u dan de vogels, bijen en vlinders in gedachten. En wie weet ziet u mogelijkheden om tuintegels door groen te vervangen. Ik verzeker u, u krijgt er veel levendigheid voor terug en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. 

Gewoon zaaien en laten groeien. Zie ook de bloeiende akkerranden in de lente. Mijn vogeltelling leverde overigens zes verschillende soorten op, jammergenoeg lieten de (eerder gespotte) graspieper en bonte specht zich niet zien. Wel heel veel koolmeesjes, roodborstjes en mussen. 

Een feestje om naar te kijken.

Burgemeester Milène Junius

Uit de krant