Afbeelding
Foto: PR
Column

Fietszadelruiken

Column 146 keer gelezen

Een guilty pleasure, wie heeft er niet één? Het fenomeen bestaat al sinds mensenheugenis. Iedereen heeft wel een eigenaardigheid waarvan je geniet, maar waarvan je liever niet wil dat anderen het zien of weten, omdat het als vreemd of niet gebruikelijk wordt beschouwd.

Vaak gaat het over onschuldige dingetjes, zoals bijvoorbeeld het luidkeels meezingen met een bepaald nummer dat absoluut niet hip is.

Wie zingt er niet mee met Rio van Maywood, Rivers of Babylon van Boney M, Ich Bin Wie Du, of de klassieker Y.M.C.A. van The Village People? En zo zijn er meer guilty pleasures te bedenken van tamelijk onschuldige aard.

Wie danst er niet graag, terwijl je zeker bent dat niemand het ziet, of doet in een parfumwinkel het duurste luchtje op, zonder verder iets te kopen? Een toetje opeten voor het hoofdgerecht schijnt ook redelijk vaak voor te komen. En wat te denken van spullen meenemen uit een hotelkamer, de zeepjes schijnen favoriet te zijn.

Helemaal van deze tijd is het snuffelen op de facebookpagina van je exen en het binge-watchen van een serie. Sommige guitly pleasures zijn een beetje weird: het aan je eigen oksels ruiken komt regelmatig voor, net als het graag uitknijpen van puistjes bij een ander.

Kaarsvet op je vingers doen valt ook in die categorie, net als het stiekem een wind laten in de volle metro.

In de buiten-categorie staan wat mij betreft het ruiken aan warme fietszadels, of het in je neus peuteren en het resultaat aan de vacht van je huisdier smeren. Ja mensen, het komt voor, ik verzin het niet!

Als je er over schrijft, dan moet je ook iets over jezelf vertellen, vind ik. Nou vooruit, ik geef één van mijn guilty pleasures toe: vroeger rookte ik, maar had ik er een hekel aan dat er as in de asbak van mijn auto zat. Dus rookte ik destijds uitsluitend met het autoraam open. En gooide de peuk buiten. Sorry opruimers Hellevoet! Of liever gezegd Spijkenisse, want daar was mijn eerste sigaret meestal op.

Een guilty pleasure biedt houvast, wat zouden onze nieuwe guilty pleasures zijn geweest tijdens het nieuwe normaal?

Wie weet zie ik u op het Guilty Pleasure Festival 2022, op 9 en 10 juli aan de Gaasperplas in Amsterdam?

Ger den Reijer

Uit de krant