Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column

Omzien naar elkaar

Column 151 keer gelezen

En dan is het alweer december. De donkere dagen voor Kerstmis naderen. Sinterklaas is op een feestelijk manier binnengehaald in de havens van Hellevoetsluis en we hebben pakjesavond weer achter de rug. Het was voor velen wel anders door de corona-maatregelen, maar ik weet zeker dat de meeste kinderen verwend zijn. 

Toch zijn er ook kinderen voor wie het sinterklaasfeest minder feestelijk is, omdat er nog steeds kinderen in armoede opgroeien. Zeker in deze dagen is het goed om de ogen en oren open te houden voor de noden van onze naasten. Dat kan armoede zijn. Of huiselijk geweld. Kent u het initiatief ‘Orange the world’? Dat is een actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Om dit initiatief te steunen hebben we deze dagen korenmolen De Hoop oranje aangelicht.

Ook eenzaamheid heeft onze aandacht nodig. Zeker in deze coronatijd is het goed om naar elkaar om te kijken. Even een boodschap meenemen voor je oude buurvrouw, een telefoontje naar die student op kamers of op een andere manier aandacht geven aan iemand die dat nodig heeft.

In deze tijd biedt Hellevoetsluis (in samenwerking met Brielle en Westvoorne) een veilig thuis aan vluchtelingen en statushouders op de riviercruiseboot De Willemstad. De Syriërs, Jemeniten en anderen uit oorlogsgebieden zijn dankbaar voor deze rustige en veilige plek. De Kledingbank ZHE helpt hen met kleding. Heeft u nog (heren)kleding, dan kunt u die bij de kledingbank aan de Brielsestraatweg 3c langsbrengen. De kledingbank is er voor iedereen die structureel een te laag inkomen heeft en voorziet hen van gratis kleding en schoeisel. Ook nieuw en gebruikt speelgoed is daar welkom, dat gaat naar de kinderen van de klanten van de Voedselbank.

In hetzelfde pand vindt u ook Fietsrepair, met gratis fietsen voor mensen die geen geld hebben om een fiets te kopen. In deze donkere dagen voor kerstmis is het mooi te weten dat vrijwilligers van dit soort organisaties klaar staan om te helpen. Zodat we armoede samen kunnen bestrijden. Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie initiatieven, zoals Soupalicious. Als je een beker soep bij AH koopt, gaat er ook één naar de Voedselbank. Wees barmhartig deze donkere dagen voor kerst en kijk naar elkaar om. Ondanks alle verschillen die dagelijks worden uitvergroot, weet ik zeker dat we bij elkaar horen. Van mens tot mens. Ik wens u alvast fijne feestdagen.

Uit de krant