Afbeelding
Foto: PR
Column

Wie regelt uw leven?

Column 167 keer gelezen

Deepfake, een verschijnsel dat we steeds meer gaan zien. 

U kent het? Je monteert iemand zijn hoofd op het lichaam van een ander persoon en laat deze fake persoon een tekst uitspreken. Eigenlijk is deepfake het fotoshoppen in video. In akelig overtuigende nepvideo’s zeggen en doen beroemdheden en politici dingen waar je nogal van opkijkt.

En er zijn al apps waarmee iedereen makkelijk zo’n video zou kunnen maken. Kant-en-klare nepgezichten zijn al te koop. De universiteit van Washington maakte vorig jaar video’s waarin ze Barack Obama dingen lieten zeggen die hij nooit heeft gezegd. Met behulp van kunstmatige intelligentie die ze trainden met veertien uur videomateriaal van de echte Obama, maakten ze als het ware een nieuwe versie van de voormalige president, inclusief zijn mond. Deze gecreëerde Obama kan elke gewenste tekst uitspreken. U kunt zich voorstellen hoe grappig dat zo iets kan zijn, maar ook hoe risicovol.

Arjen Lubach liet Gerri Baudet – de broer van – op tv komen. Deze deepfake hield een heel betoog over de echte Thierry. Lubach sprak van een fabeltjesfuik waarin goedgelovige mensen worden gelokt. Veel mensen halen hun informatie slechts nog uit bijvoorbeeld facebook en daardoor stijgt de kans op desinformatie. Youtube en Netflix bepalen op basis van jouw kijkgedrag wat je aangeboden krijgt en zo kom je steeds meer in een tunnelvisie terecht. Je krijgt te zien en lezen wat weer voortborduurt op wat je al hebt gezien en gelezen. Ruimte voor alternatieven of andere meningen is er daardoor steeds minder. Onder deze ‘digidwang’ ontstaan er straks discussies over wat echt is en wat nep is. 

Discussies, dat is nog niet zo erg, maar deze kunnen gaan uitmonden in ruzies en wie weet oorlogen. Er hoeft maar één goedgelovige en heethoofdige mafkees te zijn en er gebeuren vreselijke dingen. Kent u de vorige president van Amerika nog, of die van Noord-Korea?! De vraag is niet of, maar wanneer er ruzies ontstaan omtrent ‘nieuws’ dat door deepfake tot stand is gekomen. En dan zijn de rapen gaar! 

Maar, het begint al bij u thuis. Wie is er bij u de baas over tijd, tv-programma’s, de route die u rijdt, wanneer het licht aan- of uitgaat of de tuinsproeier? Regelt de computer uw leven al, of nog net niet?

Ger den Reijer

Uit de krant