Afbeelding
Foto: PR
Column

Koningin Milène of koning Rien?

Column 247 keer gelezen

Ja, het staat er echt. Ik wil het met u hebben over een autarkie. Een autarkie betekent dat er naar gestreefd wordt om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen. We zijn al een stap op weg op het gebied van energiegebruik, maar een autarkie omvat meer!

De globalisering gaat ten koste van duurzaamheid en een leefbare planeet. Velen zijn er van overtuigd dat het anders moet. Waarom gaan we het niet gewoon doen? Ik weet het: dit klinkt als een geitenwollensokken verhaal, maar een zelfvoorzienend leven hoeft niet per definitie achteruitgang te zijn in luxe en comfort.

We maken van Voorne-Putten een autarkie! We hebben (nog?) landbouwgrond zat en zitten rondom in het water. Dus in onze dagelijkse voedselvoorziening moeten we zelf kunnen voorzien. Als we in het streekarchief Voorne Putten de lekkerste recepten van vroeger opzoeken, dan kunnen we zien wat we moeten gaan kweken om qua voedsel zelfvoorzienend te kunnen zijn. Hellevoetsluis wordt dé ‘transition town’ van Nederland en we bouwen dat uit naar Voorne-Putten. Mensen werken lokaal, wekken energie op met zonnepanelen, bouwen energieneutraal, versterken de lokale economie en er is ruimte voor voor samenkomen en creativiteit. Wat wil een mens nog meer?

Economisch en milieutechnisch is dit ook een goed experiment. Goedkoper, want geen import meer nodig. Vrijwel geen rondrijdende bezorgbusjes en vrachtauto’s. Wat een rust zou dat geven. Wat verder doordenkend zou je veel van de huidige verkeerswegen kunnen weghalen en er mooie fiets- en wandelpaden voor in de plaats kunnen maken. Of meer grachten graven, voeren we gelijk al het overvloedige regenwater af.

Toeristen zouden zich komen vergapen aan onze autarkie! Natuurlijk heffen we wel tol aan de ingangen van ons eiland. Het is zo gek nog niet dat het eiland niet goed ontsloten is. Een tolpoortje bij de vier toegangswegen en klaar is kees. Ik zie het al voor me: uit heel de wereld komen mensen kijken naar onze manier van leven en werken.

Een volgende stap zou kunnen zijn dat we overgaan tot autonoom zelfbestuur. Waarom zou je als autarkie nog wetten en regels vanuit Den Haag nodig hebben? En een koning? Nee, onze eigen Milène zou een prima koningin kunnen zijn. Koning Rien zou ook niet verkeerd zijn, toch?

Ger den Reijer

Uit de krant