Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Aftellen

Column 243 keer gelezen

Het is bijna zover. Het aftellen is begonnen. Op 16 oktober om 20.00 uur gaat onze film ‘400 jaar haven Hellevoetsluis’ in première in theater Twee Hondjes. Er is maanden aan gewerkt door DDR filmproductions in samenwerking met vele Hellevoeters. Zie ook de site: https://400jaarhavenhellevoetsluis.nl/ waarop de voorbereidingen te zien zijn.

Als u al in de stemming wilt komen: er is op 7 oktober een lezing van historicus Bob Benschop, op 13 oktober een quiz bij SBO en op 15 oktober een aanschuifkoor. Bovendien hangen de kleurplaten die op de scholen zijn uitgedeeld inmiddels aan de ramen. Op zaterdag 16 oktober is het dan zover. U kunt die avond langskomen om de première bij te wonen. U kunt zich aanmelden via info@400jaarhaven.nl of u kunt lekker thuis op de bank kijken (via de site). Daarna zal de film op diverse locaties in Hellevoetsluis te zien zijn; in buurthuizen, scholen, verzorgingshuizen, sportkantines.

In 1603 is het ooit begonnen toen de Helvoetsche Sluys in den ‘Lande van Voorne’ werd bezocht om te onderzoeken of de kulk kon worden verbouwd tot een haven waar tijdens het winterseizoen schepen konden worden geborgen. De commissie stelde \vast dat ‘’t Goedereesche Gat zoo bequaem [is] dat zelffs zij geen bequamer incomste ende bergenisse van schepen en connen vinden in Hollant ofte Westvrieslant’. Kortom, de perfecte plek voor een haven en in 1604 volgde toestemming om de havenwerken te gaan uitvoeren. De Hellevoetse sluis werd vervangen door een stenen zeesluis, waar zelfs de grootste schepen konden passeren. In 1609 werd echter het Twaalfjarig Bestand met Spanje afgekondigd en lag alles een tijd stil. Toen vanaf 1619 alles er op wees dat de oorlog met Spanje zou worden hervat, werd er vaart gezet achter het voltooien van de havenwerken. Uiteindelijk meldde de Staten van Holland op 16 oktober 1621 dat de Hellevoetse haven gereed was.

De film vertelt in een half uur het verhaal vanaf dat moment; de 400 jarige geschiedenis van onze haven aan de hand van de talenten van vandaag. Deze talenten zingen, dansen, spelen muziek, free-runnen enzovoort. Ik ben trots op onze geschiedenis en nog trotser op al die talenten die hebben meegewerkt aan deze film. Op weg naar de nieuwe gemeente Voorne aan Zee laten wij als Hellevoeters onze levendige historie zien; toen en nu. Dat is een feestje waard en zoals ik al zei, het aftellen is begonnen.

Burgemeester Milène Junius

Uit de krant