Afbeelding
Foto: PR
Column

Tulpenbollen

Column 113 keer gelezen

Ruim 100 jaar geleden startte Charles Ponzi het eerste piramidespel. In zo’n spel wordt een grote winst beloofd als je maar eerst geld betaalt om mee te doen. Vervolgens moet je andere leden werven voor het spel en zou je ontzettend rijk kunnen worden.

Bernie Madoff was de beste der besten in het piramidespel. Hij leidde jarenlang duizenden beleggers om de tuin en verduisterde meer van 65 miljard dollar. Hij kreeg in 2009 150 jaar gevangenisstraf. Zelfs in de gevangenis zag Bernie handel: hij kocht in de kantine van de gevangenis de hele voorraad Swiss Miss op, chocolademelkpoeder. De zakjes verkocht hij vervolgens met winst door op de binnenplaats.

Ook in Nederland duiken om de zoveel tijd nog steeds piramidespelen op. Nog niet zo lang geleden hadden we Palm Invest. Honderden investeerders zijn toen voor meer dan 31 miljoen euro getild.

Winstbejag ligt altijd ten grondslag aan de deelname aan dit soort ‘spelen’. Als je al winst krijgt uitgekeerd, is dat van het geld dat de laatste die inlegt gaat kwijtraken. Ook bij cryptomunten heb je er baat bij als er nieuwe instappers zijn. Waarde hebben deze munten niet, er is alleen de hoop dat cryptomunten echt geld gaan vervangen. Het lijkt op een piramidespel, maar er zijn mensen die geloven dat de crypto’s inderdaad het bestaande geld gaan vervangen en nog veel meer waard zullen worden. De tijd zal het leren.
Heeft u vorige week het TV-programma Radar gezien? Daar toonde men, dat er nu al 12.000 verschillende cryptomunten zijn die je kunt kopen. Radar toonde er gelijk bij aan, dat je zelf binnen een paar uur (!) een cryptomunt in de markt kunt zetten. Als je vervolgens een influencer vindt die wat promotie maakt, vliegt de koers van je munt omhoog.

Strafbaar? Nee hoor, er is geen internationaal toezicht op cryptomunten. Lekker dan! Je koopt iets en krijgt daarmee het recht om door te verkopen. Degene die van jou koopt, mag dat ook weer. Dat lijkt een leuk verdienmodel, maar reken eens uit hoe snel dat half Nederland moet meedoen om nog wat te kunnen verdienen?

Ik zeg het nog maar eens: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het niet waar!

Uit de krant