Afbeelding
Foto: PR
Column

Zwetsformatie

Column 82 keer gelezen

Vandaag vertel ik iets over mezelf. 40 jaar geleden schreef ik voor BC Meteoor badminton wedstrijdverslagen in Groot Hellevoet. En in de weekkrant van de deze week 60 jaar bestaande vereniging AKV ’t Capproen schreef ik mijn eerste columns.

De titel van mijn vaste rubriek was ‘zwetsformatie’. Zwetsformatie is een samentrekking van gezwets (praten zonder na te denken over wat je zegt) en informatie. Wekelijks kroop ik achter mijn Underwood typemachine, draaide er een stencilvel in en zette het potje correctielak klaar. Daarna ratelde en pingelde mijn machine er minimaal één en soms twee pagina’s tekst uit. Sommige mensen zullen zich het belletje nog wel herinneren, dat betekende ‘einde van de regel’.

Ik moest mijn copy uiterlijk maandag 17 uur aanleveren, want op maandagavond kwam er een ploeg mensen die het stencilwerk verzorgde. En het nieten van de clubkrantjes. Daarna werden de krantjes opgehaald door de bezorgploeg en dan was het de bedoeling dat de leden de weekkrant uiterlijk woensdag in de brievenbus hadden en op de hoogte waren van wedstrijdverslagen, speeldata en – tijden, vervoersschema’s en alles wat verder speelde binnen de club. Het kostte in die jaren – ik praat over 1979 – 1985 heel wat moeite om alle leden op de hoogte te stellen van het wel en wee binnen de vereniging. Wat ik er in mijn rubriek allemaal uitkraamde, ik ben het vergeten. En de archieven van de korfbalvereniging zijn helaas – of moet ik zeggen gelukkig – verloren gegaan.

Ik zal proberen een stukje zwetsformatie naar de huidige tijd te vertalen. Dan heeft u een idee. “Ja, dan hebben we natuurlijk dat hele gedoe met die mondkapjes. Jullie vergeten toch niet je mondkapje op te zetten voor het betreden van de sporthal? Als je eenmaal in de zaal bent en de oefeningen (afstand!) zijn begonnen, dan mag het mondkapje af. Ik zag trouwens Kees een mondkapje uit zijn onderbroek halen. Toen ik hem vroeg wat het daar deed antwoordde hij me dat het hem minimaal één wasdraai in de week uitspaart omdat hij nu extra lang met zijn onderbroek doet!”.

U ziet het: een brokje informatie met wat tekst erbij, zonder na te denken. Het is anno 2021 nog steeds niet veel soeps, toch durf ik te stellen dat mijn teksten ietsiepietsie zijn vooruitgegaan.

Ger den Reijer

Uit de krant