Afbeelding
Foto: PR
Column

Van de pot

Column 220 keer gelezen

Ik zal het maar toegeven. Op zaterdagmorgen lees ik het AD op het toilet. Toen ik las dat onze gemeente toegeeft dat bij de facelift van het winkelcentrum een toilet over het hoofd is gezien, moest ik me vastpakken.

Maar toen ik verder las en constateerde dat de winkeliersvereniging 15.000 euro lapt en de gemeente 135.000 euro om alsnog een toiletvoorziening te realiseren, pleurde ik bijna van de pot om het op zijn Rotterdams te zeggen!

Dat was niet alleen van verbazing, ook uit teleurstelling. Ik dacht dat onze bestuurders de Groot Hellevoet van voor naar achter lazen, maar kennelijk hebben ze onze artikelen in 2019 over het hoofd gezien. Daarin berichtten wij tweemaal over het gebrek aan openbare toiletten binnen onze gemeente, die zich voorstaat op zijn aantrekkelijkheid voor toeristen. We gaven destijds aan dat in winkelcentrum Struytse Hoeck de nood hoog is. Verder publiceerden we een ingezonden brief van inwoners die om een toiletvoorziening in het winkelcentrum vroegen.
In het artikel wordt de winkeliersvereniging niet genoemd, maar die zullen toch ook begrijpen dat je tijdens de ‘winkelbeleving’, zoals zij die graag aanbieden, liever niet met een natte plek in je broek rondloopt?

Verbaasd was ik ook: 150.000 duizend euro voor een toilet, dat is nogal wat. Zou dat te maken hebben met de torenhoge prijzen die voor huizen betaald worden? Het moet haast wel. U gaat bij een eengezinswoning kijken, vraagprijs 350.000 euro, en als u deze prijs te hoog noemt antwoordt de makelaar: “Ja, maar u krijgt er wel een toilet van 150.000 euro bij.”

3,5 miljoen mensen hebben plasklachten, lees ik in het artikel van het AD. Dat is 1 op de 5 inwoners. Het zou betekenen dat in Hellevoetsluis 8.000 mensen met plasklachten wonen. Ik hoop dat de gemeente en de winkeliers het AD beter lezen dan deze krant, want ik voorspel dat je het met één toiletje extra niet gaat redden.

Er is straks in de Hoge Nood app (download deze van https://www.hogenood.nl/app) dus in ieder geval minimaal één extra toilet te vinden. Naast die van het gemeentehuis, de bibliotheek, de Hema, ‘t Verschil, Delifrance, het Shell station en de Kinderboerderij. Hoe het zich verder ontwikkelt gaan we zien, ik klim vooralsnog thuis op de pot.

Ger den Reijer

Uit de krant