Afbeelding
Foto: PR
Column

Begrijpt u uw auto nog?

Column 134 keer gelezen

Maar liefst 392 pagina’s telt de handleiding van mijn auto. En dan heb ik het nog niet over de extra bijlagen voor het navigatie-systeem en de audio. Mijn buurman zegt dat de autohandleiding de omvang van de handleiding voor zijn vrouw begint te naderen. Die uitspraak laat ik maar aan hem.

Leest u bij de aanschaf van een nieuwe wagen die handleiding? Ik niet!

En ik denk dat de meeste mensen dat niet doen. Veel mensen rijden al jaren in hetzelfde merk en de meest noodzakelijke knoppen en functies om te rijden kennen ze daardoor. Weet je hoe je start, hoe je de ruitenwissers aanzet en het licht? Rijden maar!

Ik durf te wedden dat veel mensen niet eens de helft van alle (instel-)mogelijkheden van hun wagen kennen. Auto’s worden ook steeds ‘eigenwijzer’. Het geluid en de trilling van het signaal dat wordt gebruikt om aan te geven dat je je baan dreigt te verlaten, vinden veel mensen irritant. En daarom zetten ze het uit. Maar, telkens als je de motor start gaat het signaal opnieuw aan. Eigenwijs zijn ze dus wel, maar niet erg slim, zegt diezelfde buurman, opnieuw geheel voor eigen rekening. Er zijn meer dan 60 verschillende pictogrammen die je vertellen dat er een probleem kan zijn met je auto.

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de automobilisten de betekenis van de waarschuwingslampjes op het dashboard niet kent. Een kwart rijdt dan ook gewoon door als er een lampje gaat branden! Kent u het icoontje voor problemen bij het activeren van een elektrisch dak? Het is zeker nuttig om het icoontje voor problemen met de lichtsensor of regensensor te kennen. Het signaal voor problemen met de katalysator lijkt trouwens op een dampende bbq-worst. Niet direct voor de hand liggend.

Een auto kan plotseling in het display de tekst ‘sleutel wordt niet herkend’ tonen. Ga er maar aan staan…… Of wat te denken als je Tesla ‘Obstacle-Aware Acceleration’ zegt?? Ik zou denken dat je dan harder gaat rijden, maar bij deze melding wordt de acceleratie juist verlaagd omdat er een ‘object in de rijrichting’ wordt gedetecteerd. Het is maar dat u het weet.

Voor u op pad gaat: blader nog eens door die handleiding.

Vast een goede reis!

Uit de krant