Cilia Meerman, fractievoorzitter CDA
Cilia Meerman, fractievoorzitter CDA Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

Jeugdzorg

Column 311 keer gelezen

Tijdens een werkbezoek 15 jaar geleden hoorde ik het intrieste verhaal van een jongen. Verslaafd ter wereld gekomen, licht verstandelijke beperking, sociale problemen. Iemand die nodig geholpen moest worden, maar door bureaucratie al drie jaar lang op wachtlijsten stond, zonder ooit daadwerkelijk hulp gekregen te hebben. Toen dacht ik: dat kan toch niet!! Daarom was ik zo blij toen de Jeugdzorg naar de gemeenten ging. Nu konden we er zelf voor zorgen. Hoe is Hellevoetsluis daar sindsdien mee omgegaan?

Uitgangspunt voor het CDA is en blijft dat elk kind en elk gezin de zorg en ondersteuning krijgt die het nodig heeft. Onze ambitie daarbij is zo vroeg mogelijk het kind en gezin ondersteunen, door middel van een goede diagnose de juiste hulp bepalen en, juist als er meerdere problemen zijn, één persoon aanstellen die de hulp coördineert. Om deze doelstellingen te halen is samenwerking nodig: met huisartsen, Centrum voor Jeugd en Gezin, zorgaanbieders, onderwijs, ons lokale gebiedsteam. Vanuit deze visie geeft onze wethouder hier vorm aan en dat begint zijn vruchten af te werpen, zowel voor onze kinderen en gezinnen, als ook voor onze financiën.

Goede zorg kost geld. Het belangrijkste is dat de zorg vooraf zo ingekocht wordt dat die ook echt geleverd kan worden als een kind of gezin dat nodig heeft. Als er desondanks wachtlijsten ontstaan, zoals nu t.g.v. de Coronacrisis, zet de gemeente extra geld in. De inkoop zelf wordt zo goedkoop mogelijk gedaan door die samen met andere gemeenten te doen. Helaas betaalt het Rijk de gemeenten al jaren te weinig voor de jeugdzorg. Dat is onlangs nog bevestigd door een speciale arbitrage commissie: Het Rijk moet vanaf 2022 de gemeenten hiervoor compenseren. Of en hoeveel extra geld Hellevoetsluis krijgt is nog onduidelijk. Daarom gaan college en raad de komende maanden verder aan de slag om tot een sluitende Meerjarenbegroting te komen. Dat is uiteindelijk elk jaar gelukt. Overschrijdingen werden opgevangen door de Algemene Reserve, die, mede dankzij de verkoop van de aandelen van Eneco, weer volledig op peil is. En waar andere gemeenten al jaren hebben bezuinigd op allerlei voorzieningen, is Hellevoetsluis er steeds in geslaagd een sluitende begroting te presenteren zonder essentiële voorzieningen weg te bezuinigen. En daar zijn we best trots op.

Cilia Meerman, fractievoorzitter CDA

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant