Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks
Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks Foto: Wil van Balen
Column uit de raad

Herstel van vertrouwen in politiek is hard nodig

Column 372 keer gelezen

Hellevoetsluis - Jarenlang is door dit college bezuinigd op alles wat van waarde is. Bibliotheek, groenonderhoud, reddingsbrigade, Vestingpop, onderhoud aan fiets- en wandelpaden maar met name in de zorg. Gevolg: wachtlijsten in de jeugdzorg zijn gegroeid, een deel van de thuiszorg is wegbezuinigd en op allerlei zaken zijn hervormingen met veel bureaucratie doorgevoerd. Daarnaast zijn er wereldwijde en landelijke crisissen waar de gemeente mee geconfronteerd wordt. 

Gemeentelijk hadden we dit beter op kunnen vangen, zoals vele gemeentes in de regio. Met de ontvangen Eneco- gelden. Op gebied van zorg, klimaat, groen, toeslagenaffaire, PFAS, coronahulp; noem maar op. Maar onze 36 miljoen Eneco gelden waren al op voordat ze gestort waren aan de grote tekorten in 2019. Dit beleid heeft gezorgd voor verschraling van het maatschappelijk leven voor bewoners, tot uitholling van de solidariteit, minder vertrouwen in de overheid en een gevoel dat je er alleen voor staat. Waarbij oplossingen veelvuldig op de bordjes van vrijwilligers en mantelzorgers worden geplaatst die hier met hart en ziel hun best doen om het leed te verzachten, maar ook tegen limieten en bureaucratie aanlopen. 

Als gevolg hiervan lijken er twee overheden te zijn; één overheid voor de mensen die slechts alleen een rijbewijs verlengen een andere overheid voor bewoners die actief mee willen praten, kritisch zijn of een hulp- en zorgvraag hebben. Om het vertrouwen te herstellen moet er een einde gemaakt worden aan deze tweedeling. Er moet beter geïnvesteerd worden in wat de gemeente draaiende houdt; bewoners en daarnaast in scholen, hulpverleners, culturele- en maatschappelijke-instellingen, sportverenigingen, bedrijven, enz. Iedereen zou erop moeten kunnen vertrouwen dat er een goed vangnet is waardoor je je veilig en beschermt voelt in de gemeente. Dat fouten door gemeenten worden toegegeven, ook als dat besluitvorming vertraagt. Er zou echt beter naar bewoners geluisterd moeten worden als ze het niet eens zijn met besluiten, alternatieven aandragen, hulp aanbieden of zorg en hulp nodig hebben. Het is een kwestie van willen veranderen en andere keuzes maken. 

Welke veranderingen Voorne aan Zee zal brengen gaat de toekomst uitwijzen. Dat het anders kan en moet is mijns inziens overduidelijk. Ik kijk dan ook erg uit naar een ideologie die wél werkt voor alle bewoners in Voorne aan Zee zodat we in wederzijds vertrouwen, met zijn allen aan Voorne aan Zee gaan bouwen.

Bianca Verschoor, fractievoorzitter GroenLinks

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant