Afbeelding
Foto: PR
Column

I like you

Column 340 keer gelezen

Likes, voor de mensen die het niet kennen: dat is een duimpje omhoog. Het stelt weinig voor, maar veel mensen zijn er gevoelig voor.

Het vreemde is, dat een duimpje omhoog ook irritatie kan opwekken: maak maar eens een foutje (je weet het zelf al) in het verkeer en een medebestuurder steekt een duim op. Wedden dat je bloeddruk dan stijgt?

Veel likes krijgen ervaar je als prettig. Social media werken in je hoofd hetzelfde als drank en drugs. Een like voelt als een beloning en dus willen we er steeds meer. Likes, onze jeugd is er mee opgegroeid. Je geeft een like door gebruik van de vind-ik-leuk knop. Tap erop en hupsakee: je vindt hem/haar/het leuk.

Je zet je foto op Instagram of Facebook en als je hetzelfde uur geen 100 likes hebt gekregen, dan voel je je teleurgesteld. Je kijkt op naar mensen die zomaar 1.000 of 10.000 likes krijgen. Die noemen zich dan opeens ‘Influencers’ en denken van veel zaken verstand te hebben.

Jongeren die weinig likes ontvangen worden onzeker en raken soms zelfs depressief. Want ja, maar 5 likes op je nieuwe profielfoto maakt je best wel een loser. Toch?

Een duim omhoog zie je ook bij profvoetballers: een medespeler geeft een takkebal die niet te belopen is en ja hoor: de duim van de ontvanger gaat omhoog. Zou die voetballer daardoor hetzelfde gevoel krijgen als die brokkenpiloot hiervoor? Nee joh, die ziet het als aanmoediging om later nog eens zo’n bal te proberen. En dan de duim omhoog voordat je seks hebt…… Lijkt op het eerste gezicht een beetje vreemde volgorde, maar in Big Brother was dit toch echt een regel. Het is daar een teken van wederzijdse instemming.

Op follower.net kun je likes gewoon kopen: ‘Met behulp van ons geavanceerde systeem worden de likes binnen enkele minuten na bestelling geleverd. Mocht je de likes willen verspreiden over meerdere foto’s, maak dan gebruik van onze Bulk Instagram Likes.’

Met twintig euro koop je al een paar duizend volgers. Een influencer zou theoretisch uit een persoon kunnen bestaan die duizenden likes (=volgers) heeft gekocht. En heb je voldoende volgers, dan vinden bedrijven je interessant en betalen ze je om hun producten aan te prijzen. Een interessant commercieel model!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant