Afbeelding
Foto: PR
Column

Rotonde

Column 290 keer gelezen

Toegegeven, een rotonde stroomt beter door dan wanneer verkeerslichten worden geplaatst, maar ik erger me ook regelmatig. Wat vindt u het meest onduidelijk? Dat fietsers niet overal voorrang hebben, of het al dan niet richting aangeven als je op de rotonde rijdt?

Waar ergert u zich aan? Ik het meest aan drukke plekken, waar ik sta te wachten en iemand die op de rotonde rijdt slaat af, zonder richting aan te geven. Weg is mijn kans om de rotonde op te rijden! Wat ik dan weer prettig vind, is dat sommigen bestuurders naar links richting aangeven als ze op de rotonde blijven. Niet verplicht, maar wel een wenselijke manier van rijden, wat mij betreft.

In Hellevoetsluis zijn we sterk in het maken van rotondes waar de fietsers van twee kanten kunnen oversteken. De fysiotherapeuten zijn er blij mee, want een lichte nek-hernia is zo opgelopen als je bijvoorbeeld vaak de rotonde Rijksstraatweg – Amnesty Internationallaan rijdt. Fietsers rijden – het liefst zonder hand uit te steken – pardoes de rotonde op en als er geen van rechts de rotonde opkomt is er altijd nog wel één die van links komt. Of, een pizza-bezorger met haast komt zo van het Evertsenplein, liefst over de zebra, het rotonde-gebied inrijden. Eigenlijk gaat het nog vrij goed, gezien het aantal ongelukken!

Er bestaan rotondes, ovatondes (een ovale rotonde), ovondes en turborotondes, al dan niet uitgevoerd met meerdere rijstroken. De ene keer rijden fietsers op de rotonde, de andere keer er naast. En dan gelden nog overal andere voorrangsregels. En heeft u wel eens van een bottonde of kluifrotonde gehoord? Er bestaan sinds 1998 richtlijnen voor de aanleg van rotondes, maar niet iedere gemeente houdt zich er aan.

Omdat die regels niet overal hetzelfde zijn, gebeuren er ook veel ongelukken op deze verkeerspleinen, want dat zijn het eigenlijk. Hoewel, het woord verkeersplein wordt niet meer gebruikt. Herinnert u zich de verkeerspleinen nog? Als je daarop reed, moest je van rechtskomend verkeer voorrang geven.

Over de Hellevoetse ovonde is destijds veel te doen geweest, maar daar gebeurt dan weer relatief weinig. Nu is er op de Amnesty Internationallaan een zogenaamde LARGAS-rotonde ingetekend. Zoek dat maar eens op! Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe ervaringen die u en ik daar gaan opdoen!

Uit de krant